Vintage vin

Pris - slider
Pris - inputs
DKK
DKK
Vintage vin

Alessandri 1971 Barolo

Vintage vin

Barbaresco 1962 BERSANO

Vintage vin

Barbaresco 1962 GIORDANO

Vintage vin

Barbaresco 1978 Produttori del Barbaresco

Vintage vin

BARBARESCO 1979 DAMILANO

Vintage vin

Barbaresco 1979 FONTANAFREDDA

Vintage vin

Barbaresco 1979 MINUTO RISERVA SPECIALE

Vintage vin

BARBARESCO 1989 ASILI GRASSO

Vintage vin

BAROLO 1967 CAPETTA

Vintage vin

BAROLO 1967 CARAMELLI

Vintage vin

BAROLO 1967 PIPPIONE

Vintage vin

BAROLO 1968 FENOCCHIO LUIGI

Vintage vin

BAROLO 1968 FRATELLI ODDERO

Vintage vin

BAROLO 1968 MASCARELLO MICHELE

Vintage vin

BAROLO 1971 CAPPA

Vintage vin

BAROLO 1973 CASETTA PAOLINO

Vintage vin

Barolo 1975 ENOLANGA LA MORRA

Vintage vin

BAROLO 1976 Bruni del Roveres

Vintage vin

Barolo 1976 FLAVIANO

Vintage vin

BAROLO 1977 BERSANO MAGNUM

Vintage vin

BAROLO 1982 TERRE DEL BAROLO Riserva

Vintage vin

BAROLO 1983 Paulo SCAVINO

Vintage vin

BAROLO 1983 TERRE DEL BAROLO

Vintage vin

BAROLO 2001 PODERI SCARRONE

Vintage vin

BAROLO BAROLO GRAZIOLA

Vintage vin

BAROLO BRUNI

Vintage vin

BAROLO CORTEVESIO

Vintage vin

BAROLO DAMILANO 1962

Vintage vin

Barolo Denegri Lorenzo 1967

Vintage vin

BAROLO EDMONDO

Vintage vin

Barolo Enrico Serafico 1964

Vintage vin

BAROLO FRATELLI 1975

Vintage vin

BAROLO VEZZA 1975 RISERVA

Vintage vin

Brunello di Montalcino Tenuta Il Poggione ...

Vintage vin

CANONAU 1982 CANONAU SELLA & MOSCA

Vintage vin

Cantina Mascarello Barolo 1980

Vintage vin

Carema 1971

Vintage vin

CAREMA 1975 CAREMA BERTOLO

Henter...

Gavelandets guide til at give vintage vin i gave

Er du inviteret til en helt særlig begivenhed hos en helt særlig person, som du gerne vil give en helt særlig gave?

Har du så overvejet, om du skulle give ham eller hende en vintage vin fra en årgang, som har en helt særlig betydning for modtageren? F.eks. det år vedkommende blev født. Eller – hvis det er til f.eks. et sølvbryllup – det år, sølvbrudeparret blev gift.

Du kan selvfølgelig også vælge at give en vin fra i år, som du ved, kan holde til at blive gemt, i gave til en barnedåb. Så kan barnet nyde vinen til f.eks. sin konfirmation eller 18-års fødselsdag. Og på den måde blive mindet om dig, hvis du ikke skulle være her længere til den tid. Det kan dog være udfordrende, hvis barnet er født først på året. For vinen skal først lige høstes, lagres og aftappes, før den kan købes.

Det allerbedste er selvfølgelig, hvis du kan finde en årgangsvin af den type, som modtageren holder allermest af at drikke. Så kan han eller hun gemme vinen, og drikke den ved en særlig anledning senere i livet. F.eks. ved den næste runde fødselsdag. Eller til guldbrylluppet.

Det gør det lidt mere udfordrende at give vintage vin i gave. For dels skal du vide noget om vin, så du ikke køber katten i sækken. Og dels skal du finde frem til modtagerens præferencer inden for vin. For der er ikke meget ved at skulle se frem til at drikke en vin, du ikke synes om.

Men bare rolig. Læser du videre her, får du alt det at vide, som du behøver for at vælge den rigtige årgangsvin. Og et par smarte tips til at finde frem til, hvilken vin modtageren er mest begejstret for.

 

Sådan finder du frem til den rigtige vintage vin at give i gave

Det allerførste du skal finde ud af, når du skal finde den rigtige vintage vin at give i gave, er, hvilken vin modtageren foretrækker at drikke.  Det kan du f.eks. finde ud af på en af disse måder:

 

1: Observer deres vinvalg

Læg mærke til, hvilke vine modtageren selv køber, vælger, når de spiser ude, eller har liggende i deres vinreol.

  • Hold øje med, hvad de køber for vin, hvis du er med dem ude at handle. Eller de kommer hjem med fyldte indkøbsposer.
  • Bemærk deres vinvalg, når I spiser sammen: Hvilken type vin bestiller de, når I er ude at spise sammen? Og hvilken vin serverer de, når du er på besøg til middag?
  • Tjek deres egen vinreol: Har de vin liggende i f.eks. en vinreol? Så tjek, hvad det er for vine, og benyt lejligheden til måske at spørge ind til deres vinpræferencer.

 

2: Tjek deres sociale medier og profiler på kendte vinapps

Sociale medier og vinapps er gode steder at smugkigge, når du skal finde frem til den rigtige vintage vin at give i gave:

  • Tjek modtagerens sociale medie-profiler, for at se, om de deler deres vinoplevelser. Mange vinelskere poster billeder af de vine, de nyder. Eller har købt for nyligt.
  • Tjek vinapps som Vivino eller Wine-Searcher, og se, om de har bedømt og anmeldt vine. Eller brug appen til at rådgive dig om det rigtige vinvalg til modtageren.

 

3: Spørg dem direkte

Det allernemmeste er selvfølgelig at spørge dem direkte om, hvilke favoritvine de har. Eller hvilke druesorter, vinområder eller producenter, de helst køber vine af og fra. Er du smart kan du sagtens pakke dine spørgsmål ind, så de ikke opdager, hvorfor du spørger. Spørg dem f.eks. om:

  • Hvilken type vin foretrækker du – rød, hvid eller rosé? Eller mousserende vin?
  • Har du en favoritdrue, som fx Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay eller lignende?
  • Er der en bestemt vinregion, du er særligt glad for?
  • Kan du nævne nogle af dine yndlingsvine eller -vindistrikter?

 

4: Forstå deres smagspræferencer

Når du nok har gang i snakken om vin, kan du også spørge mere ind til, om de:

  • Foretrækker søde eller tørre vine?
  • Kan lide lette eller fyldige vine?
  • Er til frugtagtige eller mere krydrede smagsnoter?

Det er også oplysninger, du normalt kan finde på etiketten på de vine, de har liggende. Eller som de serverer til maden.

 

5: Hold øje med, hvad de elsker at spise

Ved at undersøge, hvilke retter modtageren holder mest af at spise, kan du også få et hint om, hvilke vine de foretrækker. For den vin de drikker, hænger ofte sammen med hvilke retter – eller rettere ingredienser i maden – de foretrækker.

  • Hvilke typer mad foretrækker de? (særligt om de foretrækker kød, fisk, vegetarisk)
  • Har de en præference for bestemte køkkener? (f.eks. italiensk, fransk, asiatisk)
  • Er de mest til tunge, sammenkogte retter? Eller lette retter?

 

6: Invitér dem på vinsmagning

Er du stadig i tvivl, kan du også invitere modtageren på f.eks. vinsmagning. Mange vinforhandlere afholder lokale vinsmagninger, ligesom de store vinhuse tit stiller op til events, markeder og lignende. Det giver dig mulighed for at udsætte modtageren for forskellige typer af vine og observere deres reaktion.

  • Inviter dem til vinbegivenheder som vinsmagninger, vinmesser eller vingårdsbesøg.
  • Sørg for at de bliver præsenteret for vine
    • Af forskellige druesorter (fx Merlot, Syrah, Chardonnay).
    • Fra forskellige regioner (fx Bordeaux, Napa Valley, Toscana).
    • Med forskellige smagsprofiler (fx tørre, søde, lette, fyldige).

  

7: Giv dem en prøveflaske i gave

Vil du være helt sikker på, hvilken vintage vin du skal vælge, kan du give dem vin i gave fra det samme distrikt, af de samme druer eller fra den samme producent, som du overvejer at købe vintage vin fra. Du kan også bruge dine vingaver til at skyde dig ind på den helt rigtige vin ved at:

  • Give dem forskellige vine i gave, og bede om deres feedback. Deres reaktioner kan hjælpe dig med at forstå deres præferencer bedre.
  • Servere vine for dem, du overvejer: Vær opmærksom på deres feedback, når de smager vine du har anbefalet eller serveret for dem, når de har besøgt dig.
     

Følger du denne fremgangsmåde og de tips og tricks, du har fået her, burde det være nemmere at finde frem til, hvilken type vin du skal ud at finde i en vintage-årgang.

Med det på plads, er den næste udfordring at finde frem til en vin, der rent faktisk kan fås i en god vintage-aftapning fra det år, vinen skal være fra.

 

Det skal du vide, når du skal finde en god vintage vin

Vintage vin – eller på godt dansk årgangsvin – er en meget fornem gave at give. Og den kan også være meget dyr. Særligt, hvis det år som vinen skal være fra, hører til et af de bedre i det vindistrikt, som vinen kommer fra. Ja, faktisk er det endnu værre, hvis vinen er fra et år, hvor høstudbyttet var ringe, men rigtigt godt. For så er der væsentligt færre flasker tilgængelige på markedet – og knaphed sender som bekendt priserne gevaldigt i vejret.

Vin er nemlig afhængig af både hvilken drue, den er lavet af, den jord vinstokken har vokset i (kaldes terroir), og hvordan vejret var det år, vinen stammer fra.

Det er heller ikke alle vine, der har godt af at blive gemt. Det gælder f.eks. rosevine, som helst skal drikkes inden for de første par år efter høsten. Og de fleste hvidvine.

Af de vine som kan gemmes i længere tid, er der også stor forskel på, hvor længe de kan gemmes. Typisk er det sådan, at vinen bliver bedre frem til et vist tidspunkt, hvor den topper smagsmæssigt. Derefter falder smagsoplevelsen, og kan – særligt hvis du er uheldig med opbevaringen – ende som en total udrikkelig væske i en støvet flaske.

Så der er nok, der kan besværliggøre eller ligefrem spænde ben for, at du kan finde en god vintage vin, modtageren foretrækker at drikke, fra den årgang der har en særlig betydning for vedkommende.

 

Hvilke vine kan gemmes i mange år?

Generelt er det de syrlige vine med lav ph-værdi, der er bedst til at blive gemt. Det gælder f.eks. vine af Pinot Noir druer, som mange gode rødvine er lavet af. Samt vine af Sangiovese druen, som f.eks. Brunello og Chianti vine er lavet af.

Derudover spiller garvesyren – det er en fenol, som findes i et vist omfang i alle vine – også en vigtig rolle for, hvor længe en vin kan gemmes. Skal vinen være gemmeegnet, skal indholdet af garvesyre være højt. Det er det f.eks. i vine af Cabernet Sauvignon-druen, som er hoveddruen i Bordeaux-vinen. Eller vine af Nebbiolo-druen, som er den drue, f.eks. Barolo vin er lavet af. Samt Syrah-druen, som spiller hovedrollen i vine fra Rhône-regionen i det sydlige Frankrig.

 

Hvilke årgange er de bedste vintage vine

Men selv om du vælger en vin af den rigtige drue, er det ikke en garanti for, at den smager godt, den dag modtageren vælger at drikke den. For det kræver, at vinen bliver opbevaret korrekt. Og at den stammer fra en årgang, hvor både drue, jordbund og klima gik op i en højere enhed. Og at producenten ikke lavede fodfejl, da de producerede vinen.

Altså er det ikke helt ligegyldigt, hvilken årgang vin du vælger at give som vintage vin gave.

De gode årgange er heldigvis noget, du kan slå op. Eller læse dig til ved at studere anmeldelser af vine fra den årgang, som du overvejer at købe vin fra.

Ser vi på nogle af de mest kendte og velansete europæiske vine, anses disse årgange for at være blandt de bedste inden for de seneste 60 år:

VinGode årgange ifølge anmeldere og brancheeksperter:
Bordeaux (rød)1961, 1966, 1970, 1982, 1986, 1990, 1996, 2000, 2005, 2009, 2010, 2015, 2016
Bourgogne (rød)1962, 1966, 1978, 1985, 1990, 1996, 1999, 2002, 2005, 2009, 2010, 2015, 2018
Barolo1961, 1964, 1971, 1978, 1982, 1985, 1989, 1990, 1996, 2001, 2004, 2006, 2010, 2013, 2016
Brunello di Montalcino1964, 1967, 1971, 1975, 1982, 1985, 1990, 1997, 2001, 2004, 2006, 2010, 2015
Rioja (Gran Reserva)1964, 1970, 1981, 1982, 1994, 1995, 2001, 2004, 2005, 2010, 2011, 2015
Champagne1961, 1966, 1969, 1976, 1982, 1985, 1988, 1990, 1996, 2002, 2004, 2008, 2012, 2015
Portvin (Vintage)1963, 1966, 1970, 1977, 1983, 1985, 1994, 2000, 2003, 2007, 2011, 2016
Châteauneuf-du-Pape1961, 1978, 1981, 1989, 1990, 1995, 1998, 2000, 2001, 2007, 2010, 2015, 2016
Sauternes1962, 1967, 1971, 1975, 1983, 1988, 1989, 1990, 1996, 2001, 2005, 2007, 2009, 2011, 2014
Alsace Riesling1962, 1966, 1971, 1976, 1983, 1985, 1989, 1990, 1996, 2001, 2007, 2010, 2012, 2014, 2015, 2017

Så som du kan se, er det næsten altid til at finde en god vin fra den årgang, du skal bruge som vingave. Og har du ikke held med dig inden for de europæiske vine, kan du altid udvide din søgen til de californiske og australske vindistrikter. Selv om det stadig ikke er helt så velset blandt vinkendere.

 

Vintage vin ændrer smag over tid

Men ikke nok med, at det ikke er alle vine og alle årgange af de enkelte vine, der er værd at gemme på. De vine som er gode til at blive gemt, ændrer også smag over tid. Så det skal du også have styr på, når du vælger en vintage vin.

Generelt er det sådan, at gode vintage vine helst skal ligge gemt i nogle år, før de i det hele taget er værd at drikke. Det gælder f.eks. rødvine fra nogle af de store rødvinsdistrikter som Bordeaux og Bourgogne. Og visse champagner og riesling-vine. Samt portvin.

De bedste vine kan gemmes i over 100 år. Men de fleste af de vine, der kan holde til at blive gemt i mange år, smager bedst, hvis du drikker dem inden for de første 10-50 år efter de er produceret. Derefter begynder de at smage dårligere og dårligere. For til sidst at blive helt udrikkelige.

Som udgangspunkt gælder det, at:

VinSkal ligge i mindstEr bedst at drikke omkringSmager dårligere
Bordeaux (rød)5-10 år10-20 årEfter 20-30 år
Bourgogne (rød)5-8 år8-15 årEfter 20-25 år
Barolo8-10 år15-20 årEfter 30-40 år
Brunello di Montalcino10-12 år15-25 årEfter 30 år
Rioja (Gran Reserva)8-10 år15-20 årEfter 30 år
Champagne3-5 år10-15 årEfter 20 år
Portvin (Vintage)15-20 år20-50 årEfter 50-60 år
Châteauneuf-du-Pape5-10 år10-20 årEfter 25 år
Sauternes5-10 år10-20 årEfter 30 år
Alsace Riesling5-7 år10-15 årEfter 20-25 år

Men som allerede nævnt kræver det, at vinen er blevet opbevaret korrekt. Og at producenten ikke har begået fodfejl under håndteringen og aftapningen af vinen.

 

Hvis du ikke kan få en vin fra den rigtige årgang

Men hvad nu, hvis du ikke kan finde en vintage vin af den type, som modtageren foretrækker, fra den årgang som er vigtig for dem?

Så er der heldigvis tit gode erstatninger, du kan vælge i stedet. Igen kan det være nødvendigt at kigge ud over de ”fine”, kendte, europæiske vindistrikter. Og i stedet finde en erstatningsvin fra et af de oversøiske vindistrikter i enten USA, Sydamerika eller Australien.

Hvis du ikke kan finde en vin fra den ønskede årgang, er her nogle forslag til gode erstatninger:

Kan du ikke finde en Er disse vine gode erstatninger:
Bordeaux (rød)Napa Valley Cabernet Sauvignon, Super Tuscans, Ribera del Duero
Bourgogne (rød)Oregon Pinot Noir, New Zealand Pinot Noir, Sonoma Coast Pinot Noir
BaroloBrunello di Montalcino, Barbaresco, Aglianico del Vulture
Brunello di MontalcinoChianti Classico Riserva, Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montalcino
Rioja (Gran Reserva)Ribera del Duero Reserva, Toro, Priorat
ChampagneFranciacorta, Cava, Crémant de Loire
Portvin (Vintage)LBV (Late Bottled Vintage) Port, Vintage Character Port, Tawny Port med alder
Châteauneuf-du-PapeGigondas, Vacqueyras, Côtes du Rhône Villages
SauternesTokaji Aszú, Beerenauslese Riesling, Vendanges Tardives fra Alsace
Alsace RieslingTysk Riesling (Spätlese eller Auslese), Østrigsk Riesling, Finger Lakes Riesling

 

Tips til at opbevare vintage vin korrekt

Fornemmer du, at modtageren måske ikke har den store forstand på vin, kan det være godt at give ham eller hende et lynkursus i, hvordan de opbevarer din vintage vin gave bedst muligt. For det er virkelig afgørende for at bevare vinens kvalitet og smag bedst og længst muligt.

Det handler især om:

 

Temperatur

Den rigtige temperatur har stor indflydelse på holdbarheden og de kemiske processer, der foregår i vinen, mens den ligger på lager. Her handler det om:

  • Optimal temperatur: Opbevar din vin ved en konstant temperatur på 12-15°C.
  • Undgå temperaturudsving: Store temperaturudsving kan beskadige vinen. Sørg for en stabil temperatur.
  • Ingen ekstrem kulde eller varme: For høj varme kan få vinen til at modne for hurtigt, mens ekstrem kulde kan bremse modningsprocessen og beskadige vinen.

 

Luftfugtighed

Luftfugtigheden er vigtig for, hvor nemt korkproppen tørrer ud. Det gælder især de ældre vine, som alle er med korkprop. Nyere vine er oftest udstyret med en prop i et kunstmateriale – også de dyrere vine. Så her er det knapt så vigtigt at holde luftfugtigheden på et konstant niveau. Men for vintage vine med korkprop gælder dette:

  • Optimal luftfugtighed: Hold luftfugtigheden på 60-70% for at forhindre udtørring af proppen.
  • For lav luftfugtighed: En tør kork kan trække sig sammen og lade luft trænge ind i flasken, hvilket kan ødelægge vinen.
  • For høj fugtighed: For høj fugtighed kan føre til mug og skimmel, hvilket kan beskadige etiketterne og emballagen.

 

Lys

Direkte sollys kan nedbryde og skade vinen – ligesom den kan sætte gang i aldringsprocessen. Her gælder det om at:

  • Lagre vinen mørkt: Opbevar vinen i mørke, da lys kan nedbryde og skade vinen over tid.
  • Undgå UV-lys: UV-lys fra sollyset og visse former for kunstbelysning kan accelerere aldringsprocessen og skade vinen.

 

Position og vibration

Skal vinen ligge eller stå? Og hvordan har den det med vibrationer fra f.eks. slag på vinreolen eller vinkøleskabet. Eller bevægelser fra flytning af vinen? Her gælder det at:

  • Vin opbevares bedst vandret: Opbevar flaskerne vandret for at sikre, at korken forbliver fugtig. Det forhindrer ilt i at trænge ind i flasken.
  • Undgå så vidt muligt bevægelse: Hold flaskerne i ro. Rystelser og bevægelser kan forstyrre vinen og sedimentet.

 

Ventilation og lugt

Vin er en ”levende” væske. Derfor skal den helst kunne ”ånde” – og have masser af frisk luft at ånde i. Derfor skal du sørge for:

  • God luftcirkulation: Sørg for god ventilation for at forhindre lugtgener og mug. Vinen skal kunne “ånde”.
  • Undgå stærke lugte: Opbevar vinen væk fra stærke lugte fra f.eks. kemikalier, da disse kan trænge ind gennem korken og påvirke vinens smag.

 

Det rigtige opbevaringssted

Skal du opfylde ovenstående, er det vigtigt, at du finder den rigtige måde at opbevare vinen på.

  • Vinkælder: En vinkælder er ideel, da den typisk har stabile temperatur- og fugtighedsforhold. Her kan du have vinen liggende i vin racks, som kan holde flaskerne organiseret og sikre, at de ligger solidt og stabilt. Men de færreste har en kælder. Eller har en kælder, som er tilstrækkelig dyb til at kunne bruges.
  • Vinkøleskab: Hvis du ikke har en kælder, kan et vinkøleskab være en god investering for at opretholde de rette forhold. Her har du fuldstændig styr på temperaturen, luftfugtighed og lysforhold.
  • Undgå køkkener og garager: Undgå at opbevare vintage vin i køkkenet eller garagen, da disse steder ofte har store temperaturudsving, stærke lugte og megen trafik.

 

Hold øje med vinen

Det er ikke nok, bare at lægge en vintage vin på lager, og så regne med, at den kan ligge der og være drikkevenlig den dag, du har brug for den. Det er nødvendigt at holde øje med og kende vinens udvikling over tid. Så:

  • Tjek regelmæssigt: Tjek regelmæssigt dine vinflasker for eventuelle tegn på lækager, mug eller andre skader.
  • Kend vinens lagringsprofil: Vær opmærksom på, hvornår vintage vinen forventes at nå sit højdepunkt. Og planlæg at drikke den inden da.
  • Brug vinapps eller lav en journal: Overvej at bruge en app eller købe en notesbog, hvor du kan notere, hvornår dine vine blev anskaffet, og hvornår de skal drikkes.

 

Nu er det dig, der skal på jagt efter den rigtige vintage vin

Med guiden ovenfor og de mange forskellige tabeller med nyttig viden om vintage vin, burde du have det bedste udgangspunkt for at finde den helt rigtige årgangsvin at give i gave. Som både er fra den rigtige årgang, kan holde sig i mange år, og passer til modtagerens vinpræferencer.

Har du brug for en oversigt over, hvad der findes for årgangsvin, du kan købe på nettet? Eller har du brug for at få overblik over en bestemt årgang?

Så tag turen tilbage til oversigten øverst på siden. Og klik ind på de udvalgte danske webshops, vi har fundet til dig, som sælger den årgang, du skal bruge. Det er firmaer, der er kendt for deres gode kundeservice, hurtige, kompetente levering og de bedste priser på vintage vin på markedet.