Ure

Et ur er et klassisk, finmekanisk accessorie, som har fulgt os siden lommeuret kom til verden i det 16. århundrede og armbåndsuret indfandt sig på de første håndled 3 århundreder senere. Men hvilket ur skal du give i gave til ham eller hende i vores århundrede? Find inspiration i oversigten nedenfor. Og få en mere praktisk og systematisk tilgang til at vælge herre- eller dameure i guiden under oversigten.

Pris - slider
Pris - inputs
DKK
DKK
Herreure

Curren Herreur model 8292 Chronograf

Herreure

Curren Herreur model 8292 Chronograf med m...

Herreure

Curren Herreur model 8292 Chronograf sort ...

Dameure

DCU Smartwatch Bluetooth Calls Rosegold

Dameure

DCU Smartwatch Colorful

Dameure

DCU Smartwatch Colorful Red

Dameure

DCU Smartwatch Curved Glass Black

Dameure

DCU Smartwatch Curved Glass Pink

Dameure

DWYT Montre Angkor Brun

Dameure

DWYT Montre Angkor Émeraude

Dameure

DWYT Montre Aquila Bleu Marine

Dameure

DWYT Montre Aquila Jaune Moutarde

Dameure

DWYT Montre Aquila Rouge Rubis

Dameure

DWYT Montre Aquila Vegan Ananas

Herreure

DWYT Montre Full Moon Bleu Saphir

Herreure

DWYT Montre Red Square Bleu De Minuit

Henter...

Den praktiske guide til at give ure i gave

Tidligere var et armbåndsur et lille finmekanisk underværk. Men i dag har du et meget større spænd i udvalget af ure. For de fås både som det klassiske, mekaniske ur med manuelt værk, som elektriske ure med mekanisk værk og som elektriske ure med digitalt værk. Endelig er der smartwatches, som er en urtype helt for sig selv.

Derfor har det aldrig været mere kompliceret end i dag at finde det rigtige dame- eller herreur at give i gave. For ikke alene skal du tage højde for folks stil, informationsbehov og ønsker til urets størrelse og udformning. Du skal også lure, om de er til det helt analoge, det elektrisk, mekaniske eller hellere vil gå digitalt.

 

Sådan finder du det rigtige ur at give i gave til hende eller ham

Så når du skal finde det rigtige ur at give i gave, skal du først finde frem til hvilken urtype, modtageren vil blive mest begejstret for.

Derefter skal du finde frem til, hvilken størrelse, design, rem og så videre den pågældende vil værdsætte. Her er der stor forskel på, om du skal vælge mellem herreure eller dameure. For mænd og kvinder har ikke helt det samme sæt præferencer, når de skal vælge et ur til hverdagen.

 

Hvordan finder du ud af, hvilken urtype folk ønsker sig

Det allerførste du skal finde frem til, er, hvilken urtype modtageren vil værdsætte. Altså om han eller hun vil foretrække et klassisk, mekanisk ur, et mekanisk ur med elektrisk værk, et helt digitalt ur eller de er mere til et smartwatch.

Det kræver en ret metodisk fremgangsmåde, som omfatter, at du undersøger modtagerens livsstil og teknologiske præferencer nøje. F.eks. ved at gå frem efter disse pejlemærker:

 

Klassisk mekanisk ur med manuelt optræk

Det mekaniske ur med manuelt optræk er en klassiker, der rent teknologisk ikke har forandret sig nævneværdigt siden armbåndsuret kom frem i 1800-tallet.

Hvem vil værdsætte det?

 • Ægte ur-entusiaster og samlere
 • Folk, der værdsætter traditionelt håndværk og tidløs æstetik
 • Dem, der foretrækker enkelhed, og ikke har brug for ekstra funktioner

Hvad skal du kigge efter?

 • Taler personen om ure med beundring for håndværket bag dem?
 • Har de en forkærlighed for vintage- eller retrostil?
 • Vægter de kvalitet og varighed højt i deres valg af accessories?

Klassisk mekanisk ur med manuelt optræk

 

Mekanisk ur med elektrisk værk

Det elektriske urværk kom til i midten af 1900-tallet og udmærkede sig ved, ikke at skulle trækkes op hver dag, sådan som det helt mekaniske armbåndsur ofte skulle.

Hvem vil værdsætte det?

 • Folk, der sætter pris på det mekaniske urs æstetik kombineret med moderne bekvemmelighed
 • De, der ønsker et ur, der automatisk holder tiden, uden at skulle trækkes op manuelt
 • Urentusiaster, der er åbne for teknologiske forbedringer i klassiske design

Hvad skal du kigge efter?

 • Er personen fascineret af teknologi, men stadig tiltrukket af klassisk mekanik og design?
 • Foretrækker de en blanding af gammelt og nyt i deres stilvalg?
 • Er de interesserede i mekaniske gadgets, men sætter pris på brugervenlighed?

 

Digitalt urværk med digital urskive

I starten af 1970’erne kom de første elektriske kvartsure, hvor der ikke var et mekanisk urværk i uret, og hvor viserne på urskiven var skiftet ud med først røde, lysende tal og senere LCD-displays med sorte tal på en hvid baggrund. Senere blev uret endnu mere digitalt, og fik indbygget funktioner som f.eks. stopur og tidstagning.

Hvem vil værdsætte det?

 • Sportsudøvere og eventyrere, der har brug for holdbare og funktionelle ure
 • Folk, der foretrækker en moderne og praktisk tilgang til deres accessories
 • Teknologiinteresserede, der sætter pris på klarhed og enkelthed i designet

Hvad skal du kigge efter?

 • Er personen aktiv, og deltager i mange fysiske aktiviteter?
 • Har de en casual eller sporty stil? Det fortæller noget om funktionsudvalget.
 • Foretrækker de gadgets, der er simple og direkte i deres funktionalitet?

 

Smartwatch

Et smartwatch er det nyeste trin i udviklingen af armbåndsuret. Det giver udover at vise klokken, mulighed for at se de mest essentielle informationer fra din smartphone. Og gør det muligt at foretage opkald, lytte til musik og så videre direkte fra håndleddet. Endelig er der indbygget tracker-funktioner i smartwatchet, som gør det muligt at tælle skridt, måle puls med videre.

Hvem vil værdsætte det?

 • Teknologi-entusiaster, der altid er på udkig efter de nyeste gadgets
 • Folk med en travl livsstil, der sætter pris på at have adgang til notifikationer, fitness-tracking osv.
 • De, der gerne vil have deres wearable devices til at integrere med andre smarte enheder

Hvad skal du kigge efter?

 • Er personen altid online og kikker meget på deres smartphone?
 • Snakker de om at tracke deres fitness- eller sundhedsmål?
 • Er de interesserede i at automatisere deres daglige rutiner og have hurtig adgang til information?

 

Hvad skal du overveje, når du skal vælge ur til ham

Når du skal vælge et herreur som gave til ham, kan du med fordel se nærmere på disse punkter:

 • Størrelse og signalværdi: Vælg urets størrelse baseret på dels hans håndleds størrelse og dels den signalværdi, manden ønsker at udstråle. Store ure (særligt på et smalt håndled) kan signalere selvsikkerhed, mens mindre ure (særligt på et stort håndled) kan udtrykke raffinement.
 • Tøjstil og personlighed: Afstem urets design med mandens generelle stil. Et klassisk ur passer til en formel stil, mens et ur med et robust design appellerer til en mand med en mere eventyrlysten personlighed.
 • Remmens betydning: Overvej remmens materiale og udseende. Læderremme kan supplere en traditionel garderobe, mens metalremme og NATO-remme kan tilføre et mere moderne eller casual touch.
 • Funktionalitet og livsstil: Tænk over urets funktioner, og hvordan de matcher mandens livsstil og interesser. Er han sportsentusiast, kan et ur med stopur og vandtæthed være ideelt.
 • Samspil med andre accessories: Se på mandens øvrige accessories og garderobe for at sikre, at uret komplementerer hans stil. Et ur bør harmonere med elementer som bælter, sko og eventuelle smykker.

Moderne ur

 

Hvad skal du have styr på, når du skal vælge ur til hende

Tilsvarende kan du med fordel overveje disse punkter, hvis du skal vælge et dameur i gave til hende:

 • Størrelse og form: Vælg et ur, der harmonerer med hendes håndledsstørrelse og form. Til fine, smalle håndled, bør du vælge små og elegante ure. Og til lidt kraftigere håndled kan større ure også være flotte. Det omvendte valg kan dog også nogle gange skabe et udtryk, der passer mere til kvindens personlighed.
 • Match med smykkesamlingen: Se på, hvilke smykker hun ofte bærer. Er de minimalistiske, overdådige, moderne eller klassiske? Vælg et ur, der komplementerer hendes stil.
 • Design som smykke: Betragt uret som et smykke i sig selv. Ud fra dine findings i forhold til hendes øvrige smykker, kan du overveje, om uret skal have ædelstene, være rundt, firkantet eller ovalt, eller have en mere unik kunstnerisk stil?
 • Materiale og farvevalg: Tjek også hvilke metaller eller farver hun foretrækker i sine smykker. Et ur, der matcher hendes yndlingsvalg, vil sandsynligvis blive båret oftere.
 • Skab balance mellem funktionalitet og stil: Skal uret primært være et stilfuldt tilbehør, eller er der brug for specifikke funktioner som vandtæthed eller adgang til flere informationer, end bare hvad klokken er.

  

Det personlige urs historie

Armbåndsurets historie er en fortælling om teknologisk udvikling, modens omskiftelighed og tilpasning til de skiftende behov gennem tiderne. Fra militærets slagmarker til moderne smartwatches har armbåndsuret vist sig at være et tidløst accessorie, der fortsat fascinerer, inspirerer og bliver båret af de fleste.

 

Fra lomme til håndled

I det 16. århundrede blev de første bærbare ure lanceret i form af det klassiske lommeur, som folk kunne have med sig. Det var et både ekstremt praktisk og meget stilfuldt accessorie, som først blev almindeligt hos adlen, og senere bredte sig til de andre samfundslag.

Det var først midt i det 19. århundrede, at Patek Philippe opfandt armbåndsuret, og gjorde ideen om at bære et ur på håndleddet til noget, der var teknologisk muligt.

I starten var armbåndsuret særligt populært blandt kvinder, mens mænd stadig foretrak deres traditionelle lommeure.

 

Militærets indflydelse

Det ændrede sig dog i løbet af 1. verdenskrig i starten af d. 20. århundrede. Her blev det klart, at det var upraktisk for soldater at skulle finde et lommeur frem i kampens hede.

Derfor begyndte militæret at udstyre soldaterne med ure, der kunne bæres om håndleddet, så de nemmere kunne holde styr på tiden – selv under stressende forhold.

 

Teknologiske fremskridt

Efter 1. verdenskrig voksede populariteten af armbåndsuret derfor også hos mændene, og der blev gjort store fremskridt i udviklingen af urværkerne. Det førte til mere præcise og pålidelige ure, der kunne produceres mere industrielt.

Derved kom prisen på et armbåndsur så langt ned, at de blev tilgængelige for den brede befolkning.

 

Fra funktion til mode

I løbet af det 20. århundrede begyndte armbåndsuret at blive set som mere end blot et praktisk værktøj til at måle tiden.

Design og æstetik blev lige så vigtige som funktionalitet, og uret blev et modeudtryk. Luksusmærker som Rolex og Omega blev symbolet på status og raffinement.

Det gjorde armbåndsuret til et statussymbol – i hvert fald hvis det havde det rigtige mærke.

Forskellige luksusure

 

Den digitale æra

I 1970’erne ændrede den digitale revolution urets ansigt. Digitale ure med kvartsværker med utrolig præcision og digitaltal i stedet for visere ændrede en hel generations forhold til klokken.

I takt med at den digitale teknologi udviklede sig, og gjorde det muligt at klemme flere og flere funktioner og data ned på mindre og mindre plads, blev urene mere og mere avancerede, og kunne vise flere og flere funktioner.

Det seneste skud på stammen er de såkaldte smartwatches, som arbejder tæt sammen med din smartphone, og gør det muligt både at tage opkald, læse sms’er og andre tekstbeskeder og lytte til din favoritmusik, uden hele tiden at skulle have smartphonen i hånden.

 

Er du stadig i tvivl om, hvilket ur der er den rigtige gave?

Så rul op til oversigten øverst på siden, og se det store udvalg af dame- og herreure fra udvalgte danske webshops. Så kan du nemt få overblik over udvalget netop nu, uden at skulle bruge timer på at trævle de forskellige webbutikker igennem for den perfekte urgave.