Har du en lakridselsker i din omgangskreds? Så er en af de mange lakrids julekalendere et oplagt valg som gave op til jul. Lakridskalenderne er væltet frem på det danske marked siden Bülows lakrids julekalender blev lanceret i 2015. Se de mange forskellige julekalendere med lakrids i gaveoversigten neden for. Og læs vores guide til at give julekalendere med lakridser i julegave til dem, du holder af.
Fandt du det du søgte? Hvis ikke kan du finde flere lakrids julekalendere her.
Der var engang, hvor vi var lige så ligeglade med, hvad det var for en lakridsrod, vores lakridser var lavet af, som vi var med, hvilke kaffebønner der var i vores kaffe. Og mange troede ligefrem, at der var hesteblod i lakrids.
Men det lavede den danske lakridsproducent Johan Bülow for alvor om på, da han i 2007 begyndte at lave håndlavet lakrids af udvalgte lakridsrødder fra bestemte steder i verden. Og senere begyndte at mikse chokoladeovertræk og andre nyskabelser ind i de lakridsprodukter, han solgte fra sin første butik på Bornholm.
Det blev en stor succes. Og snart voksede efterspørgslen både herhjemme og i udlandet – og Bülow flyttede fra øen for at starte sin egen lakridsfabrik ude på Avedøre Holme lige syd for København.
Det blev startskuddet til produktion af såkaldt gourmetlakrids i stor skala. Det gjorde lakrids til et produkt, der er lige så kompleks og varieret at forstå som vin, kaffe, chokolade og andre ingredienser, der dyrkes i jorden.
I 2015 fulgte så den første Bülow lakrids julekalender – og satte gang i en ny trend fra de mange danske og udenlandske gourmetlakrids-producenter, som var fulgt i Johan Bülows fodspor.
Nej, der er ikke hesteblod i lakrids. Lakrids fremstilles primært af lakridsrodsekstrakt, sukker og andre ingredienser som melasse, mel og forskellige smagsstoffer afhængigt af opskriften.
Der findes ingen traditionelle eller moderne opskrifter på lakrids med hesteblod. Men hesteblod er muligvis blevet brugt af luskede engelske lakridsproducenter engang i starten af forrige århundrede som billigt fyldstof i deres lakridsslik.
Men der findes ingen hestebold i de lakridser, du køber i dag.
Så i dag er det ikke lige meget, hvilken lakrids du vælger, når du skal give lakridsslik til folk. Særligt ikke, hvis du skal vælge en lakridsgave til en lakridselsker. Det gælder om noget, når du skal vælge en lakrids julekalender.
For lige som med vin, er det blevet in at gå op i, hvor de lakridsrødder kommer fra, som har leveret lakridsekstrakten til de lakridser, vi spiser. Og at foretrække producenter, som går op i både bæredygtighed, økologi og miljø, når de vælger leverandører til deres lakridsproduktion.
Samtidig er udvalget stort set eksploderet. Ligesom antallet af gourmetlakrids brands.
Det har gjort det til lidt af en udfordring, når du skal vælge en lakrids julekalender som gave. Eller vil give andre lakridsprodukter i gave. Både som slik og forkælelse. Eller som krydderi til madlavningen.
Altså er du nødt til først at undersøge, hvilke præferencer modtageren har for lakrids. F.eks. om det skal være et rent lakridsprodukt. Eksempelvis være lavet af lakridsrødder fra en bestemt region. Eller om de er til økologisk slow cooking lakrids. Eller er mere til en af de populære former for lakridsslik med chokolade, chili, whisky eller andre spændende ingredienser.
Skal du vælge den rigtige lakrids julekalender, er du med andre ord nødt til at gå lige så målrettet og gennemtænkt til opgaven, som hvis du skal vælge en god vingave til nogen.
Vil du gå ekstra velstruktureret til opgaven, kan du gå frem efter denne fremgangsmåde:
Med så mange forskellige parametre at vælge lakrids efter, er det nemmeste at spørge folk om, hvilken form for lakrids, de synes bedst om. Eller måske byde dem noget lakrids, og se, hvad de siger til det. Det kan du snildt gøre, uden at de gennemskuer, du har planer om at give dem en lakrids julekalender. Undersøg f.eks. om de er til:
Har modtageren smag for lakrids med andre ingredienser i, kan det være en god idé at prøve at afgrænse, hvilke ingredienser eller smagskombinationer, de synes bedst om. F.eks. om de er til:
Vælger du lakrids med overtræk eller indhold af andre ingredienser, er du også nødt til at undersøge, om der er andre faktorer end smagen, du skal tage hensyn til. Det er ofte ting, du måske har fundet ud af i andre sammenhænge. Eller som du kan spørge dem om, uden at de med det samme regner ud, hvad du har for gaveidéer i tankerne. Her tænker vi særligt på:
Er du ikke så vild med at udspørge folk om deres lakridspræferencer, kan du forsøge andre informationskilder og -kanaler for at hente viden og inspiration til dit valg af lakrids julekalender. F.eks.:
Valget af lakrids julekalender handler ikke kun om lakrids- og smagspræferencer. Også andre faktorer kan være vigtige for modtageren. F.eks.:
Synes du, det var mange parametre og spørgemuligheder at holde styr på?
Så har vi samlet et helt lille spørgeskema, du kan du frem efter, når du skal finde frem til, hvilken lakrids julekalender du skal vælge:
Ud fra disse spørgsmål, burde du være i stand til at vælge den rigtige lakrids julekalender til ham eller hende, du ønsker at forkæle ekstra meget med god lakrids op til jul.
En god måde at få folk til at tale om lakrids på, er ved at vide noget mere om historien bag lakrids – og lidt om hvor lakrids kommer fra. Gør du det, bliver det oftest nemmere at finde en åbning til at snakke om lakrids med ham eller hende, du vil give en lakrids julekalender.
Lakridsens historie som slikprodukt går flere hundrede år tilbage. Og før den tid, blev lakrids primært anvendt i oldtidens Egypten, Grækenland og Kina i medicinske sammenhænge. F.eks. til at behandle forskellige lidelser såsom hoste, fordøjelsesproblemer og betændelsestilstande.
I Europa begyndte lakrids at blive brugt som en ingrediens i slik allerede i 1600-1700-tallet. Det blev særligt populært i England, hvor lakridsrødder blev kogt og koncentreret til en sød sirup, der blev formet til små slikstykker.
I løbet af det 20. århundrede blev lakrids mere udbredt som slik i hele verden. Masseproduktion og industriel fremstilling gjorde lakrids billigere og mere tilgængelig for den almindelige forbruger. Og lakrids blev ofte blandet med andre ingredienser som sukker, melasse og forskellige smagsstoffer.
Interessen for gourmetlakrids begyndte at tage fart i slutningen af det 20. århundrede og begyndelsen af det 21. århundrede. Dette skift blev drevet af en voksende interesse for kvalitetsfødevarer og håndværksprodukter generelt. Forbrugerne begyndte at stille højere krav til smag, ingredienser og oprindelse.
En betydelig spiller i denne udvikling er bornholmske Johan Bülow, der startede sin egen lakridsproduktion i 2007. Han introducerede håndlavet gourmetlakrids, der fokuserede på udvalgte råvarer fra forskellige regioner rundt om i verden. Og utraditionelle og nytænkte smagskombinationer som f.eks. chili, chokolade, frugt og salt. Det skabte nye og unikke smage, som tiltalte og tiltrak forbrugere, der søgte nye og spændende slikoplevelser
Den største nytænkning var dog, at Johan Bülow så lakrids som ingrediens på lige fod med vin. Og gik op i lakridsrøddernes oprindelse på samme måde, som vinproducenterne går op i klima og terroir på de vindruer, de bruger til vinproduktionen.
Parallelt med denne udvikling inden for konfektureindustrien begyndte lakrids også at få accept i gastronomiske kredse som en sofistikeret ingrediens i både det søde og salte køkken.
Lakridsens indtog i gastronomien bidrog yderligere til lakridsens status som et gourmetprodukt.
Ja, nogen talte i en periode ligefrem om et ”tredje køkken” baseret på de særlige smagsoplevelser, lakrids fra forskellige regioner i lakridsbæltet kan give. Men begrebet slog aldrig rigtigt igennem.
Sammenfattende har lakridsens rejse fra et simpelt masseproduceret slikprodukt til et eftertragtet gourmetprodukt været drevet af en stigende forbrugerbevidsthed om kvalitet, smag og oprindelse. Samt banebrydende producenter som danske Johan Bülow, der har sat nye standarder for, hvad lakrids kan være. Og hvordan det kan smage.
Lakrids stammer fra lakridsroden (Glycyrrhiza glabra), en plante der trives i et særligt geografisk område, der er kendt som “lakridsbæltet”. Bæltet strækker sig rundt om jorden på begge sider af ækvator og inkluderer regioner med klima og jordbundsforhold, der er ideelle til dyrkning af lakridsroden. Bæltet omfatter således både områder i Sydeuropa, Mellemøsten og Asien.
Alt efter hvor i lakridsbæltet producenterne henter de lakridsrødder, de bruger til deres lakridsproduktion, er der betydelige variationer i smag og kendetegn på grund af forskelle i klima, jordbund og dyrkningsmetoder. Fra den milde og søde spanske lakridsrod til den intense og komplekse iranske lakridsrod, tilbyder hver region unikke kvaliteter, der gør lakridsrod til et alsidigt og værdifuldt produkt inden for både fødevarer og medicin.
Lakridsrodens smag og karakter bestemmes af fire vigtige parametre:
Selv om det er muligt at dyrke lakridsrødder så lagt fra ækvator som i det sydlige England, er det særligt i Sydeuropa, at der dyrkes lakridsrødder i den europæiske del af lakridsbæltet. Særligt i:
I den mellemøstlige del af lakridsbæltet skifter lakridsroden karakter. Her dyrkes der især lakrids i:
Rejser vi længere mod øst kommer vi frem til den asiatisk del af lakridsbæltet. Her skifter lakridsroden igen karakter, og dyrkes særligt i:
Rent geografisk burde lakridsbæltet jo fortsætte over på det amerikanske kontinent. Men klimaet er ikke velegnet. Derfor har planten ikke fundet naturligt vej til dette område. Den kræver nemlig et klima med varme somre og kolde vintre og veldrænet jord for at trives optimalt. Disse forhold er ikke typiske for Sydamerika, hvor klimaet ofte er tropisk eller subtropisk.
Samtidig var der ikke den samme fokus på at tage lakridsrod med til Amerika, da europæerne koloniserede landområdet. Den blev nærmere anset for en form for ukrudt. Og det var nogen steder ligefrem almindeligt at ønske for nogen, at ”Gid der må gro lakrids på din mark”, hvis du ville dem det dårligt. Derfor har lakrids aldrig rigtigt fået fodfæste som afgrøde i den del af det amerikanske kontinent, hvor det teoretisk er muligt at dyrke lakrids.
Nu har du fået en guide til at finde frem til, hvad der er den rigtige lakrids julekalender at give i gave op til jul. Og en masse viden om lakrids. Så nu er du klædt godt på til at finde den julekalender med lakrids, der er den helt rigtige for ham eller hende, du gerne vil forkæle ekstra meget i den søde juletid.
Brug den information, du får indhentet om modtagerens lakridspræferencer til at finde den helt rigtige lakrids julekalender i oversigten her øverst på siden. Og klik dig ind til en forhandler, som du altid kan være tryg ved at handle os.
For alle forhandlere og producenter i oversigten er udvalgt efter, hvor god en score og hvor gode kundeudtalelser, de har på TrustPilot. Og på andre uafhængige steder på nettet, hvor de indsamler kundeanmeldelser.
Så rul op, klik ind og bestil i dag – og gør juletiden lidt mere mørk i smagen for den heldige modtager af din lakrids julekalendergave.
Copyright © 2024 Gavelandet.dk | Cookie- og privatlivspolitik | Om | Siden indeholder reklamelinks