Lakrids julekalendere

Har du en lakridselsker i din omgangskreds? Så er en af de mange lakrids julekalendere et oplagt valg som gave op til jul. Lakridskalenderne er væltet frem på det danske marked siden Bülows lakrids julekalender blev lanceret i 2015. Se de mange forskellige julekalendere med lakrids i gaveoversigten neden for. Og læs vores guide til at give julekalendere med lakridser i julegave til dem, du holder af.

Pris - slider
Pris - inputs
DKK
DKK
Lakrids julekalendere

Julekalender - Lakridseriet Sølv/Sort 2024

Lakrids julekalendere

Årets ultimative lakrids julekalender - La...

Lakrids julekalendere

Julekalender - Lakridseriet Sølv/Sort 2024...

Lakrids julekalendere

Julekalender - Lakridseriet Exclusive 2024...

Lakrids julekalendere

Julekalender - Lakridseriet Rød/Guld 2024 ...

Lakrids julekalendere

Sv. Michelsen - Julekalender 2024 med lakr...

Lakrids julekalendere

Skipper's Pipe Julekalender

Lakrids julekalendere

S-mærke Slikjulekalender

Lakrids julekalendere

Haupt Lakrids Julekalender

Lakrids julekalendere

Lakridseriet Julekalender - Sort

Lakrids julekalendere

Lakridseriet Julekalender - Hvid

Lakrids julekalendere

Haupt Lakrids Julekalender

Lakrids julekalendere

Julekalenderen fra Bagsværd Lakrids 2023

Lakrids julekalendere

Julekalender - Lakridseriet grøn

Lakrids julekalendere

Julekalender - Lakridseriet EXCLUSIVE sort

Henter...

Fandt du det du søgte? Hvis ikke kan du finde flere lakrids julekalendere her.

Gavelandets guide til lakrids julekalendere

Der var engang, hvor vi var lige så ligeglade med, hvad det var for en lakridsrod, vores lakridser var lavet af, som vi var med, hvilke kaffebønner der var i vores kaffe. Og mange troede ligefrem, at der var hesteblod i lakrids.

Men det lavede den danske lakridsproducent Johan Bülow for alvor om på, da han i 2007 begyndte at lave håndlavet lakrids af udvalgte lakridsrødder fra bestemte steder i verden. Og senere begyndte at mikse chokoladeovertræk og andre nyskabelser ind i de lakridsprodukter, han solgte fra sin første butik på Bornholm.

Det blev en stor succes. Og snart voksede efterspørgslen både herhjemme og i udlandet – og Bülow flyttede fra øen for at starte sin egen lakridsfabrik ude på Avedøre Holme lige syd for København.

Det blev startskuddet til produktion af såkaldt gourmetlakrids i stor skala. Det gjorde lakrids til et produkt, der er lige så kompleks og varieret at forstå som vin, kaffe, chokolade og andre ingredienser, der dyrkes i jorden.

I 2015 fulgte så den første Bülow lakrids julekalender – og satte gang i en ny trend fra de mange danske og udenlandske gourmetlakrids-producenter, som var fulgt i Johan Bülows fodspor.

 

MYTH BUSTER: Er der hesteblod i lakrids?

Nej, der er ikke hesteblod i lakrids. Lakrids fremstilles primært af lakridsrodsekstrakt, sukker og andre ingredienser som melasse, mel og forskellige smagsstoffer afhængigt af opskriften.

Der findes ingen traditionelle eller moderne opskrifter på lakrids med hesteblod. Men hesteblod er muligvis blevet brugt af luskede engelske lakridsproducenter engang i starten af forrige århundrede som billigt fyldstof i deres lakridsslik.

Men der findes ingen hestebold i de lakridser, du køber i dag.

 

Lakrids julekalendere – en oplagt gave til lakridselskere

Så i dag er det ikke lige meget, hvilken lakrids du vælger, når du skal give lakridsslik til folk. Særligt ikke, hvis du skal vælge en lakridsgave til en lakridselsker. Det gælder om noget, når du skal vælge en lakrids julekalender.

For lige som med vin, er det blevet in at gå op i, hvor de lakridsrødder kommer fra, som har leveret lakridsekstrakten til de lakridser, vi spiser. Og at foretrække producenter, som går op i både bæredygtighed, økologi og miljø, når de vælger leverandører til deres lakridsproduktion.

Samtidig er udvalget stort set eksploderet. Ligesom antallet af gourmetlakrids brands.

Det har gjort det til lidt af en udfordring, når du skal vælge en lakrids julekalender som gave. Eller vil give andre lakridsprodukter i gave. Både som slik og forkælelse. Eller som krydderi til madlavningen.

Altså er du nødt til først at undersøge, hvilke præferencer modtageren har for lakrids. F.eks. om det skal være et rent lakridsprodukt. Eksempelvis være lavet af lakridsrødder fra en bestemt region. Eller om de er til økologisk slow cooking lakrids. Eller er mere til en af de populære former for lakridsslik med chokolade, chili, whisky eller andre spændende ingredienser.

 

Sådan vælger du den rigtige lakrids julekalender

Skal du vælge den rigtige lakrids julekalender, er du med andre ord nødt til at gå lige så målrettet og gennemtænkt til opgaven, som hvis du skal vælge en god vingave til nogen.

Vil du gå ekstra velstruktureret til opgaven, kan du gå frem efter denne fremgangsmåde:

 

Trin 1: Forstå modtagerens smagspræferencer

Med så mange forskellige parametre at vælge lakrids efter, er det nemmeste at spørge folk om, hvilken form for lakrids, de synes bedst om. Eller måske byde dem noget lakrids, og se, hvad de siger til det. Det kan du snildt gøre, uden at de gennemskuer, du har planer om at give dem en lakrids julekalender. Undersøg f.eks. om de er til:

  • Klassisk eller eksperimenterende: Spørg om personen foretrækker traditionelle lakridssmage eller nyder at eksperimentere med unikke og usædvanlige smagskombinationer.
  • Sødt eller salt: Hovedsageligt kan du vælge mellem sød eller salt lakrids – eventuelt kombineret med andre smagsgivende ingredienser. Så hvad er de mest til?
  • Andre ingredienser: Spørg om de kan lide lakrids, der f.eks. er overtrukket med chokolade (og afklar, om det skal være lys, mørk eller hvid) eller indeholder andre ingredienser – enten i overtrækket eller i selve lakridsen.

 

Trin 2: Overvej specifikke smagskombinationer

Har modtageren smag for lakrids med andre ingredienser i, kan det være en god idé at prøve at afgrænse, hvilke ingredienser eller smagskombinationer, de synes bedst om. F.eks. om de er til:

  • Frugt og bær: Er personen glad for lakrids med smagsnoter af frugt og bær som hindbær, blåbær, eller citrus?
  • Krydret: Foretrækker de krydret lakrids med smag af f.eks. chili, ingefær eller trøffel?
  • Andre kombinationer: Hvilke andre smagskombinationer tiltaler dem? F.eks. kaffe, karamel eller havsalt?
  • Andre ”lakridstyper”: Er folk ikke til meget stærkt smagende lakrids, findes der også lakrids med svagere nuancer af lakridssmag. Og lakrids som ikke indeholder lakrids overhovedet. F.eks. ”rød lakrids”, der mere er en slags vingummi med røde frugtsmage.

 

Trin 3: Tjek for allergier, kostpræferencer og holdninger

Vælger du lakrids med overtræk eller indhold af andre ingredienser, er du også nødt til at undersøge, om der er andre faktorer end smagen, du skal tage hensyn til. Det er ofte ting, du måske har fundet ud af i andre sammenhænge. Eller som du kan spørge dem om, uden at de med det samme regner ud, hvad du har for gaveidéer i tankerne. Her tænker vi særligt på:

  • Allergier: Undersøg om modtageren har allergier eller intolerance overfor nogen af de ingredienser, der kunne være i lakridsprodukterne (f.eks. nødder, gluten og laktose).
  • Kostpræferencer: Undersøg også om de har særlige kostpræferencer, fordi de f.eks. lever vegansk, sukkerfrit eller økologisk.
  • Holdninger: Mange går også op i, at de produkter de vælger, skal være bæredygtigt eller miljørigtigt produceret. Så husk at spørge ind til, eller lyt efter noget, der indikerer, at det er vigtigt for den, som du vil give en lakrids julekalender i gave.

 

Trin 4: Andre informationskilder

Er du ikke så vild med at udspørge folk om deres lakridspræferencer, kan du forsøge andre informationskilder og -kanaler for at hente viden og inspiration til dit valg af lakrids julekalender. F.eks.:

  • Modtagerens omgangskreds: Hør familie, venner og kollegaer som du kender, om de kender noget til modtagerens lakrids- og øvrige slikpræferencer. Det kan give dig nye indsigter. Eller være et alternativ til at tale med modtageren selv.
  • Tjek deres sociale medier: Måske har modtageren udgivet opslag med billeder eller omtaler af lakrids, som de synes om. Eller andre former for slik, der kan give dig input til dit kalendervalg. Eller måske afsløret, at de elsker at eksperimentere med nye smage i madlavningen.
  • Lyt og tjek slikskuffen: Du kan også prøve at være ekstra opmærksom på, om modtageren udtaler sig om sine lakrids- og andre slikpræferencer. Eller have lange øjne, hvis du er sammen med dem, når de åbner slikskuffen derhjemme. Eller vælger slik- og især lakrids-produkter, når I er ude at handle sammen.
  • Byd og lyt: Endelig kan du selvfølgelig også købe nogle forskellige lakridssortimenter fra den eller de producenter af lakrids julekalendere, som du overvejer at købe kalenderen hos. Og byde modtageren forskellige typer lakrids. Eller se, hvad de vælger, hvis de selv få lov at tage en lakrids fra sortimentet.

 

Trin 5: Andre faktorer

Valget af lakrids julekalender handler ikke kun om lakrids- og smagspræferencer. Også andre faktorer kan være vigtige for modtageren. F.eks.:

  • Variation: Overvej om kalenderen skal have en bred variation af smage. Eller kun skal fokusere på en bestemt type lakrids.
  • Brand: Find ud af om de har en foretrukken lakridsproducent, som for eksempel Lakrids by Bülow, Nordthy, Lakridskongens og Bornholmsk Lakrids. Og se om og hvilke lakrids julekalendere de tilbyder.
  • Pris: Bestem dit budget, og find en julekalender med lakrids indenfor denne prisklasse. Gourmetlakrids kan variere meget i pris. Men ligger oftest i den højere ende af prisspektret for slik julekalendere.

 

Spørgeskema til valg af lakridskalender

Synes du, det var mange parametre og spørgemuligheder at holde styr på?

Så har vi samlet et helt lille spørgeskema, du kan du frem efter, når du skal finde frem til, hvilken lakrids julekalender du skal vælge:

  • Hvad er dit budget for en lakrids julekalender?
  • Foretrækker modtageren klassisk eller eksperimenterende lakridssmage?
  • Kan modtageren bedst lide sød eller salt lakrids, eller en blanding af begge?
  • Kan modtagere lide lakrids med andre ingredienser? Hvis ja, så hvilke?
  • Er modtageren glad for frugtsmage i sin lakrids? Hvilke frugter foretrækker de så?
  • Kan modtageren lide krydret lakrids? Hvis ja, hvilke krydderier foretrækker de så?
  • Har modtageren nogen allergier, du skal være opmærksom på?
  • Har modtageren nogen særlige kostpræferencer (vegansk, sukkerfri, økologisk)?
  • Har modtageren en foretrukken lakridsproducent eller et specifikt mærke, de foretrækker?
  • Fortrækker modtageren leverandører som træffer miljørigtige og bæredygtige valg?
     

Ud fra disse spørgsmål, burde du være i stand til at vælge den rigtige lakrids julekalender til ham eller hende, du ønsker at forkæle ekstra meget med god lakrids op til jul.

 

Start en snak om lakrids, for at få mere at vide om folks lakridspræferencer

En god måde at få folk til at tale om lakrids på, er ved at vide noget mere om historien bag lakrids – og lidt om hvor lakrids kommer fra. Gør du det, bliver det oftest nemmere at finde en åbning til at snakke om lakrids med ham eller hende, du vil give en lakrids julekalender.

 

Sådan blev lakrids et populært slikprodukt

Lakridsens historie som slikprodukt går flere hundrede år tilbage. Og før den tid, blev lakrids primært anvendt i oldtidens Egypten, Grækenland og Kina i medicinske sammenhænge. F.eks. til at behandle forskellige lidelser såsom hoste, fordøjelsesproblemer og betændelsestilstande.

 

Fra medicin til slik

I Europa begyndte lakrids at blive brugt som en ingrediens i slik allerede i 1600-1700-tallet. Det blev særligt populært i England, hvor lakridsrødder blev kogt og koncentreret til en sød sirup, der blev formet til små slikstykker.

I løbet af det 20. århundrede blev lakrids mere udbredt som slik i hele verden. Masseproduktion og industriel fremstilling gjorde lakrids billigere og mere tilgængelig for den almindelige forbruger. Og lakrids blev ofte blandet med andre ingredienser som sukker, melasse og forskellige smagsstoffer.

 

Fra masseproduceret slik til gourmetlakrids

Interessen for gourmetlakrids begyndte at tage fart i slutningen af det 20. århundrede og begyndelsen af det 21. århundrede. Dette skift blev drevet af en voksende interesse for kvalitetsfødevarer og håndværksprodukter generelt. Forbrugerne begyndte at stille højere krav til smag, ingredienser og oprindelse.

En betydelig spiller i denne udvikling er bornholmske Johan Bülow, der startede sin egen lakridsproduktion i 2007. Han introducerede håndlavet gourmetlakrids, der fokuserede på udvalgte råvarer fra forskellige regioner rundt om i verden. Og utraditionelle og nytænkte smagskombinationer som f.eks. chili, chokolade, frugt og salt. Det skabte nye og unikke smage, som tiltalte og tiltrak forbrugere, der søgte nye og spændende slikoplevelser

Den største nytænkning var dog, at Johan Bülow så lakrids som ingrediens på lige fod med vin. Og gik op i lakridsrøddernes oprindelse på samme måde, som vinproducenterne går op i klima og terroir på de vindruer, de bruger til vinproduktionen.

 

Det tredje køkken

Parallelt med denne udvikling inden for konfektureindustrien begyndte lakrids også at få accept i gastronomiske kredse som en sofistikeret ingrediens i både det søde og salte køkken.

Lakridsens indtog i gastronomien bidrog yderligere til lakridsens status som et gourmetprodukt.

Ja, nogen talte i en periode ligefrem om et ”tredje køkken” baseret på de særlige smagsoplevelser, lakrids fra forskellige regioner i lakridsbæltet kan give. Men begrebet slog aldrig rigtigt igennem.

 

Fra en ligegyldig ingrediens til en gourmetstjerne

Sammenfattende har lakridsens rejse fra et simpelt masseproduceret slikprodukt til et eftertragtet gourmetprodukt været drevet af en stigende forbrugerbevidsthed om kvalitet, smag og oprindelse. Samt banebrydende producenter som danske Johan Bülow, der har sat nye standarder for, hvad lakrids kan være. Og hvordan det kan smage.

 

Hvor stammer lakrids fra?

Lakrids stammer fra lakridsroden (Glycyrrhiza glabra), en plante der trives i et særligt geografisk område, der er kendt som “lakridsbæltet”. Bæltet strækker sig rundt om jorden på begge sider af ækvator og inkluderer regioner med klima og jordbundsforhold, der er ideelle til dyrkning af lakridsroden. Bæltet omfatter således både områder i Sydeuropa, Mellemøsten og Asien.

Alt efter hvor i lakridsbæltet producenterne henter de lakridsrødder, de bruger til deres lakridsproduktion, er der betydelige variationer i smag og kendetegn på grund af forskelle i klima, jordbund og dyrkningsmetoder. Fra den milde og søde spanske lakridsrod til den intense og komplekse iranske lakridsrod, tilbyder hver region unikke kvaliteter, der gør lakridsrod til et alsidigt og værdifuldt produkt inden for både fødevarer og medicin.

 

Hvad er det, som bestemmer lakridsrodens smag og karakter?

Lakridsrodens smag og karakter bestemmes af fire vigtige parametre:

  • Smagen: Den smag som lakridsroden giver, bestemmes især af stoffet Glycyrrhizin. Koncentrationen af glycyrrhizin varierer afhængigt af hvilken region i lakridsbæltet, lakridsroden er dyrket i. Og er også med til at variere de potentielle sundhedsmæssige fordele ved lakridsen.
  • Farve: Farven på lakridsrod kan variere fra lys til mørk brun, afhængigt af voksestedet og jordbundsforholdene.
  • Aroma: Lakridsrod har en karakteristisk aroma, der kan variere fra mild til intens. Denne aroma er ofte stærkere i rødder fra områder med højt glycyrrhizinindhold.
  • Tekstur: Teksturen af lakridsrod kan være fra blød og fleksibel til hård og fiberrig, afhængig af voksestedet og høstmetoderne.

 

Sådan smager lakrids fra lakridsrødder i forskellige regioner i lakridsbæltet

Selv om det er muligt at dyrke lakridsrødder så lagt fra ækvator som i det sydlige England, er det særligt i Sydeuropa, at der dyrkes lakridsrødder i den europæiske del af lakridsbæltet. Særligt i:

  • Spanien: Spansk lakridsrod har en mild og sød smag. Og den spanske lakridsrod er ofte lysere i farven, og har en blødere tekstur sammenlignet med rødder fra andre regioner. Den høje kvalitet gør den populær i både fødevarer og medicin.
  • Italien: Italiensk lakridsrod er kendt for sin intense og rige sødme. Denne lakridsrod er ofte mørkere og har en stærkere aroma. Den dyrkes især i Calabrien-regionen, som er berømt for sin lakridsproduktion.
     

I den mellemøstlige del af lakridsbæltet skifter lakridsroden karakter. Her dyrkes der især lakrids i:

  • Tyrkiet: Tyrkisk lakridsrod er stærk og intens med en høj koncentration af glycyrrhizin, som giver en kraftig sødme. Den tyrkiske lakridsrod er robust og mørk i farven. Den anvendes ofte i traditionel medicin og til eksport.
  • Iran: Iransk lakridsrod har en kompleks og rig smagsprofil med en udtalt sødme. Iransk lakridsrod er kendt for sin høje kvalitet, og anvendes både i medicinske og kulinariske sammenhænge. Rødderne er typisk lange og slanke.
     

Rejser vi længere mod øst kommer vi frem til den asiatisk del af lakridsbæltet. Her skifter lakridsroden igen karakter, og dyrkes særligt i:

  1. Kina: Kinesisk lakridsrod er meget sød og bruges ofte til at maskere bitre smage i traditionel medicin. Den kinesiske lakridsrod er endvidere mere fiberrig og har en lysebrun farve. Den bruges meget i urtemedicin for sine sundhedsmæssige fordele.
  2. Indien: Indisk lakridsrod er ekstremt sød, og har tilmed en meget kraftig smag. Og den er kendt for sin mørke farve og fiberrige struktur. Den bruges både i ayurvedisk medicin og som smagsstof i fødevarer og drikkevarer.

 

Men hvad så med Mellem- og Sydamerika?

Rent geografisk burde lakridsbæltet jo fortsætte over på det amerikanske kontinent. Men klimaet er ikke velegnet. Derfor har planten ikke fundet naturligt vej til dette område. Den kræver nemlig et klima med varme somre og kolde vintre og veldrænet jord for at trives optimalt. Disse forhold er ikke typiske for Sydamerika, hvor klimaet ofte er tropisk eller subtropisk.

Samtidig var der ikke den samme fokus på at tage lakridsrod med til Amerika, da europæerne koloniserede landområdet. Den blev nærmere anset for en form for ukrudt. Og det var nogen steder ligefrem almindeligt at ønske for nogen, at ”Gid der må gro lakrids på din mark”, hvis du ville dem det dårligt. Derfor har lakrids aldrig rigtigt fået fodfæste som afgrøde i den del af det amerikanske kontinent, hvor det teoretisk er muligt at dyrke lakrids.

 

Er du klar til at vælge lakrids julekalender?

Nu har du fået en guide til at finde frem til, hvad der er den rigtige lakrids julekalender at give i gave op til jul. Og en masse viden om lakrids. Så nu er du klædt godt på til at finde den julekalender med lakrids, der er den helt rigtige for ham eller hende, du gerne vil forkæle ekstra meget i den søde juletid.

Brug den information, du får indhentet om modtagerens lakridspræferencer til at finde den helt rigtige lakrids julekalender i oversigten her øverst på siden. Og klik dig ind til en forhandler, som du altid kan være tryg ved at handle os.

For alle forhandlere og producenter i oversigten er udvalgt efter, hvor god en score og hvor gode kundeudtalelser, de har på TrustPilot. Og på andre uafhængige steder på nettet, hvor de indsamler kundeanmeldelser.

Så rul op, klik ind og bestil i dag – og gør juletiden lidt mere mørk i smagen for den heldige modtager af din lakrids julekalendergave.