Kaffe julekalendere

Har du overvejet at købe en kaffe julekalender til én, du holder af. Eller til dig selv? Så finder du et samlet overblik over kaffe julekalendere fra udvalgte danske webshops i gaveoversigten nedenfor. Og kan læse vores guide til, hvordan du navigerer rundt i gavelandet for kaffe julekalendere til voksne efter oversigten.

Pris - slider
Pris - inputs
DKK
DKK
Kaffe julekalendere

Grower's Cup Kaffekalender

Kaffe julekalendere

Kahls kaffejulekalender

Henter...

Fandt du ikke det du søgte? Find flere kaffe julekalendere her.

Gavelandets guide til at vælge kaffe julekalendere

Kaffe er verdens næstmest handlede råvare. Kun olie handles mere end kaffe på verdensplan.

For kaffe er en populær drik over hele verden – og allermest her i Skandinavien, hvor de skandinaviske lande oftest er at finde i top 5 over de mest kaffedrikkende nationer i verden.

Så overvejer du at give en julekalender til voksne, er en kaffe julekalender et rigtigt godt bud.

Spørgsmålet er bare, hvilken type kaffe julekalender du skal vælge?

Det kræver nemlig indsigt i, hvilke kaffepræferencer vedkommende har, som du vil give en kaffe julekalender i gave. Og lidt indsigt i, hvordan du sikrer dig, at den kaffe der er i kaffekalenderen, rent faktisk giver modtageren i god smagsoplevelse.

Det får du alt sammen svar på i denne guide.

 

Den hurtige genvej til gode kaffe julekalendere

Du kan selvfølgelig også tage den nemme genvej til at finde en kaffe julekalender til ham eller hende, du ønsker at forkæle med ekstra god kaffesmag i julemåneden.

Det kræver sådan set ”kun”, at du ved lidt om modtagerens præferencer for god kaffe. Og ruller tilbage til gaveoversigten øverst på siden.

Her finder du kaffe julekalendere fra udvalgte danske webshops hos danske kaffebutikker og kaffeproducenter. Som vi ved, giver dig en god kundeoplevelse, leverer hurtigt, og sælger kaffe, der er værd at drikke.

Så orker du ikke læse en masse om kaffe, ruller du bare tilbage til gaveoversigten og lader dig inspirere.

Men vil du gerne gøre en ekstra indsats for at give den, du har i tankerne, den ultimative gode smagsoplevelse med den kaffe julekalender du vælger, læser du bare videre her.

 

Hvordan finder du ud af, hvilke type kaffe der skal være i kaffekalenderen?

Når du skal vælge en kaffe julekalender, er det vigtigt at tage højde for modtagerens præferencer inden for kaffetype, ristningsgrad, og om kalenderen skal indeholde hele eller malede bønner.

Overvej også smagsvariationer baseret på kaffens oprindelse. Eller vælg en kaffe julekalender, som giver smagsprøver på kaffer fra hele verden. Eller kaffe, der er dyrket økologisk og høstet og efterbehandlet bæredygtigt. Så folk har fået en god løn, og der ikke er brugt børnearbejde. Samt er handlet efter Fairtrade principper, som sikrer kaffebønderne en ordentlig pris for deres afgrøde.

Vil du sikre dig, at du kommer 360 grader rundt om dit valg af kaffe julekalender, kan du med fordel gå frem efter denne guide:

 

Trin 1: Kend modtagerens kaffe-præferencer

Dit valg af kaffe julekalender handler først og fremmest om modtagerens præferencer for, hvad god kaffe er. Det handler om bønnetype, ristningsgrad og hvilken form de bruger kaffe i:

  1. Kaffesort: Medmindre du er virkelig kaffenørd, handler valget af kaffesort grundlæggende om, hvorvidt kaffen skal være lavet på:
  • Arabica-bønner: Dette er den mest almindelige og mest udbredte kaffesort. Den har en blødere og mere kompleks smag. Det gør den til de facto valget af kaffebønner, fordi alle kan lide dem.
  • Robusta-bønner: Robusta er knapt så udbredt og ikke nær så populær. Det skyldes, at den i sin helt rene form har en stærkere og mere bitter smag. Derfor anvendes Robusta oftest i blandingskaffer for at give bitterhed og styrke. Men der er rent faktisk nogen, som nyder at drikke den ”rå” Robusta-kaffe. Men der er ret langt mellem dem.
  • Andre kaffesorter: Der findes også andre kaffesorter som f.eks. Liberia, Excelsa, Typica, Geisha og Margogipe. Men de er utroligt sjældne eller er fremavlet specielt til en bestemt brug. Og derfor oftest meget dyre i anskaffelse. Samtidig er det sådan set kun kaffenørder, der vil værdsætte disse helt specielle bønnesorter. Typisk bare for at kunne sætte hak i, at de har smagt dem.
  1. Ristningsgrad: Ristningsgraden er en videnskab for sig selv. Og der findes ikke en fast standard for, hvornår en kaffe er ristet på en bestemt måde. Derfor kan der være endog stor forskel på, hvordan de forskellige ristningsgrader smager, alt efter hvilken producent der har ristet kaffen. Men generelt kan du nogenlunde regne med at:
  • Lysristet kaffe: Har en blidere og mere nuanceret smag, fordi den korte ristning bevarer flere af kaffebønnens naturlige smagsnoter og fremmer de mere syrlige smagsnoter. Det er her, de store smagsmæssige kaffeoplevelser oftest gemmer sig.
  • Mellemristet kaffe: Har typisk en balanceret smag, der ikke er for bitter eller for syrlig. Og som stadig bevarer så meget af bønnernes naturlige smag fra det klima og den jord, de er vokset op i, at du får en mere nuanceret smagsoplevelse af de forskellige kaffetyper.
  • Mørkristet kaffe: Har en fyldig og oftest meget kraftig og bitter smag uden den syrlighed, som kendetegner de lysere kafferistning. Den er god til espressoelskere. Men bruges oftest også som en slags ”kaffens sorte gryde” til at skjule en dårligere kaffekvalitet. Derfor er meget af det konsumkaffe, som sælges, oftest mørkristet, så du reelt set ikke kan smage nogle af kaffens naturlige smagsnoter.
  1. Kaffeform: Kaffeformen handler om den form kaffen har, når forbrugeren modtager den. Altså om det er hele eller formalede kaffebønner. Eller om kaffen leveres i kapsler til brug i en kapselmaskine.
  • Hele bønner: Er kaffekenderens foretrukne valg, fordi de selv kan bestemme formalingsgraden, og dermed har bedre styr på kaffebrygningen ved at justere på gennemløbstiden af det varme vand. Men det kræver, at modtageren af din kaffe julekalender har en kaffekværn.
  • Formalet kaffe: Det er den mest udbredte form blandt konsumkafferne, fordi den er praktisk og nemt at bruge. Det gør formalede bønner ideel til dem, der ønsker bekvemmelighed. Men kaffen mister hurtigt sin friskhed sammenlignet med hele bønner.
  • Kapsler eller pods: Er det perfekte til dem, der bruger en kapselmaskine som f.eks. Nespresso, Senseo eller Dolce Gusto. Og gerne vil have den præcis samme smagsoplevelse hver gang. Men det kræver, at du ved, hvilken maskintype modtageren har.

 

Trin 2: Er modtagere til blandingskaffe eller kaffe fra en bestemt lokation?

Ligesom f.eks. vin og lakrids tager kaffen smag af det klima og den jord, som den er dyrket i. Men fordi vi i mange hundrede år har været vant til – læs: ligeglade med – hvad det var for kaffebønner, vores kaffe var lavet af. Og de store kaffeproducenter har vænnet os til en bestemt, lidt besk smag på kaffen. Så er der mange, som ikke aner, hvor stor forskel, der kan være på kaffe, alt efter hvilket land – ja, hvilken lokal region eller mark – kaffebønnerne kommer fra.

Derfor bør du undersøge, om modtageren af din kaffe julekalender er mest til:

  • Traditionelle blandingskaffer: Denne type kaffe er sammensat af kaffe fra forskellige steder, så smagsoplevelsen stort set altid er den samme. Den sælges typisk som en mørkristet, formalet kaffe. Det gør dem til et sikkert valg til dem, som ikke går videre op i, hvilken kaffe de drikker. Og oftest er denne type kaffe det billigste valg.
  • Single origin kaffer: Lige som vin, kan du få kaffe af kaffebønner, der kommer fra det samme sted. Og igen lige som vin, kan du komme helt ned i at få kaffebønner, der er dyrket på en bestemt mark hos en bestemt kaffebonde i et bestemt land. Det er valget til kaffeconnaisseuren, som bestandigt er på jagt efter den bedste kaffesmag. Single origin kaffer sælges typisk i lyst eller let mellemristede udgaver som hele bønner. Ophavet gør dem til et lidt dyrere valg.

 

Trin 3: Kan modtageren lide smagstilsætninger?

Kan modtageren lide at eksperimentere med kaffe med smagstilsætninger? Tilsætter de f.eks. en kanelstang, når de brygger kaffe af formalede bønner i tiden op til jul? Så kan en jule kaffekalender med såkaldte desertkaffer være en god gaveide. Det er kaffebønner, der har fået tilsat smag på en af disse måder:

  • Tilsat naturlige ingredienser: Kaffe med kanel, chokolade og andre ”krydderier” fra det søde køkken er den mest udbredte form for dessertkaffer. Her er det naturlige råvarer, der er blevet malet med i den formalede kaffe.
  • Tilsat kunstige smagsnoter: Du kan også få kaffe som er tilsat kunstige smagsnoter af alt mellem himmel og jord. Her har bønnerne typisk fået sprøjtet kunstige aromaer på sig. Eller har fået tilført essenser eller ekstrakter, før de er blevet ristet og malet. Eller aromaen er tilsat som et pulver til de formalede bønner.
  • Infuseret kaffe: Mange kalder også desertkaffe for infuseret kaffe. Men i sin rene form er infuseret kaffe, kaffebønner som er blevet opbevaret, så de har taget smag af omgivelserne. F.eks. kan du få whisky kaffe som er lavet ved at opbevare ikke-ristede (grønne) kaffebønner i en whiskytønde, som bliver roteret en gang i døgnet hen over 3-4 uger. Derved tager de smag af den whisky, som er trængt ind i træet i tønden. Og efter infusionsperioden får bønnerne en lys ristning, hvorefter de sælges.

 

Trin 4: Går modtageren op i økologi, bæredygtighed og Fairtrade?

Lige som vin, lakrids og andre madvarer, som er dyrket i jorden, går de fleste kaffeelskere op i, at den kaffe de drikker, er produceret økologisk og bæredygtigt. Og handlet efter Fairtrade principper. Hver af de 3 principper handler om:

  • Økologiske dyrkningsmetoder: Økologisk kaffe dyrkes uden brug af syntetiske sprøjtegifte, hvilket betyder, at miljøet og jorden ikke forurenes. Metoden fremmer biodiversitet ved at bevare naturlige habitater og fremme brugen af naturlige metoder til skadedyrsbekæmpelse og gødning. Samt forbedrer jordens sundhed og frugtbarhed gennem brug af kompost, naturlig gødning og vekselbrug.
  • Bæredygtig produktion: Bæredygtig kaffeproduktion anvender metoder, der reducerer miljøpåvirkningen, som f.eks. vandbesparelse, skovbevaring og reduktion af kulstofudledning. Og omfatter også ofte sociale og økonomiske initiativer, der understøtter lokalsamfundet og arbejdernes velfærd.
  • Fairtrade: Fairtrade kaffe sikrer, at kaffebønder får en fair og stabil pris for deres kaffe, som dækker produktionsomkostningerne og giver et rimelig overskud, de kan leve af. Samtidig skal kaffebønder og kaffeproducenter overholde en række standarder, der garanterer sikre og anstændige arbejdsforhold, herunder forbud mod børnearbejde og tvangsarbejde.
     

Generelt kan du sikre dig, at den kaffe julekalender du køber, anvender økologisk og bæredygtigt produceret kaffe som er handlet på Fairtrade præmisser, ved at se efter disse certificeringer:

KaffetypeCertificeringer
Økologisk kaffe– EU’s økologimærke

– USDA Organic (USA)

– Soil Association Organic (UK)

– KRAV (Sverige)

– Debio (Norge)

– Bio-Siegel (Tyskland)

– AB (Agriculture Biologique, Frankrig)

– Ø-mærket (Danmark)

Bæredygtig kaffe– Rainforest Alliance

– UTZ Certified

– Smithsonian Bird Friendly

– Shade Grown Coffee

– Fair for Life

Fairtrade kaffe– Fairtrade International

– FLO-CERT

– Fair Trade USA

– Small Producers’ Symbol (SPP)

 

Ud fra disse 4 spørgsmål kan du målrettet indsnævre feltet af de kaffe julekalendere, du har at vælge imellem.

Men vil du virkelig vise, at du har sat dig ind i deres præferencer for god kaffe? Så bør du også sikre dig, at de har det bedste udgangspunkt for at få en god kaffeoplevelse med den kaffe, der er i den kaffe julekalender, du giver dem.

Det kræver, at du kender de her to guldtip, som kun en virkelig kaffeconnaisseuren kender til.

 

De to guldtip, som sikrer den gode kaffeoplevelse

For skal du give modtageren det bedste udgangspunkt for en god kaffeoplevelse, er det også vigtigt at se på, hvor længe der er gået, siden kaffebønnerne i kaffe julekalenderen er blevet ristet. Samt at se på vandkvaliteten hos den, som skal have en kaffe julekalenderen i gave.

I praksis bør du også undersøge, hvordan kaffebønnerne er blevet transporteret fra oprindelseslandet og frem til det sted, hvor de har produceret kaffekalenderen. Men det er typisk meget svært for den almindelige forbruger at få klarhed om. For tit er producenterne ikke særlige åbne om den del af kaffens livscyklus. Oftest fordi de ikke selv ved det.

Så skriver producenten noget om, hvordan bønnerne er transporteret, er det tegn på, at du har fat i en leverandør af kaffe julekalendere, der ligger i en klasse for sig. Det bør give dem et plus i karakterbogen, når du skal beslutte dig for, hvilken kaffe julekalender du skal vælge.

 

Nyristede, hele kaffebønner giver den bedste kaffeoplevelse

Fra det øjeblik de grønne (rå) kaffebønner bliver ristet, starter der et kapløb med tiden. For jo længere tid der går, fra kaffebønnerne er ristet, og til de bliver brugt til at lave kaffe, jo mindre smager kaffen af.

Det skyldes, at bønnerne afgiver smag til luften omkring dem, lige så snart de er blevet ristet. Og jo flere flader bønnerne har, som er i kontakt med luften, jo hurtigere går det. Så er kaffen blevet malet, holder den gode smag i endnu kortere tid.

Det er derfor, konsumkaffe næsten altid sælges i vakuumpakkede emballager. Så holder de formalede bønner bedre på smagen.

Vil du sikre dig, at modtageren får den bedste smagsoplevelse af sin kaffe julekalender, skal du derfor vælge en kalender med hele bønner. Og de hele bønner skal helst være ristet lige inden den første låge i kaffe julekalenderen skal åbnes. For kaffebønnerne giver den bedste smagsoplevelse de første 2-3 uger efter ristningen. Derefter går det hurtigt ned ad bakke. Og så snart bønnerne er malet, kan du smage forringelsen i løbet af 24-48 timer. Med mindre du vakuumpakker bønnerne.

Det er derfor mange af de mikroristerier som sælger kaffe julekalendere, først leverer den umiddelbart op til d. 1. december.

 

Vand er en lige så vigtig ingrediens som kaffen

Har du nogensinde tænk over, hvad der er mest af i en kop friskbrygget kaffe?

For det er ikke bønnerne, der fylder. De har bare givet smag til kaffen.

Nej, det handler om vandet. Derfor har vandkvaliteten hos den, som modtager en kaffe julekalender i gave også stor betydning for, hvilken smagsoplevelse de får ud af kaffebønnerne i julekalenderen.

Her er problemet det kalk, som er i vandet i stort set hele landet – og særligt i den østlige del af Danmark. For jo mere kalk – og dermed jo hårdere vand – modtageren har i vandhanen, jo dårligere kan de smage de kaffebønner, der er i kaffe julekalenderen.

Så medmindre modtageren bor omkring Ringkøbing, Skjern, Grindsted, Ikast eller Silkeborg, er kildevand på flaske det eneste virkeligt bløde vand, du kan få fat i til din kaffebrygning.

Derfor kan det være en god ide at overveje, at give den glade modtager af din kaffe julekalendergave nogle flasker kildevand med. Så kan de selv smage forskellen på deres eget postevand og det kildevand, de får med.

Du kan også købe dem en såkaldt osmose kande. Den består af et særligt osmosefilter, der filtrer kalken væk fra deres postevand. Det gør vandet meget blødere, så kalendermodtageren får en meget bedre smagsoplevelse ud af den kaffe julekalender, du har givet dem.

 

Er du klar til at gå på jagt efter den rigtige kaffe julekalender?

Nu ved du meget mere om, hvad du skal undersøge, når du skal finde en kaffe julekalender, du kan give i gave op til jul. Eller når du skal finde en kaffe julekalender til dig selv.

Har du brug for overblik over dine muligheder? Eller orker du ikke at uddanne dig til kaffenørd, bare for at give nogen en julekalender med kaffe?

Så rul op til gaveoversigten med kaffe julekalendere fra udvalgte danske kaffe-webshops. Så er du sikker på at gøre en god og tryg handel. For alle de webshops, der er med i oversigten har mange gode kundeanmeldelser – og en høj Trustpilot-score.