Gryder

Overvejer du at give en gryde eller et grydesæt i gave, åbner det op for både en række muligheder og udfordringer. For medmindre folk selv har ønsket sig en specifik gryde, kan det være svært at gennemskue, hvilke gryder de reelt har brug for. Medmindre det er en gave til én, der lige er flyttet hjemmefra. Så mangler de oftest både gryder og pander til deres madlavning. Tjek det store udvalg af gryder og grydesæt i oversigten nedenfor. Og få mere inspiration til at vælge den helt rigtige i guiden efter gaveoversigten.

Pris - slider
Pris - inputs
DKK
DKK
Gryder

Gryde | køb en non-stick gryde i størrelse...

Gryder

Gryde 20 cm (2.8l) | hybrid non-stick | on...

Gryder

Gryde 28 cm (8.2l) | unik og innovativ | o...

Gryder

Støbejerns gryde, emaljeret, 4,8 liter, Ar...

Gryder

Støbejerns kasserolle, emaljeret, 2 liter,...

Gryder

Støbejerns sauter gryde, emaljeret, 3,5 li...

Gryder

Støbejernsgryde, emaljeret, 3,8 liter, Art...

Gryder

Kasserolle - 1,4L - ChefGrade

Gryder

Gryde med Låg - 4,8L - ChefGrade

Gryder

Sautégryde 24cm

Gryder

Sautégryde 28cm

Gryder

Sautégryde 32cm

Gryder

Glaslåg - 18 cm |til 18 cm onyx cookware g...

Gryder

Glaslåg - 26 cm | til 26 cm onyx cookware ...

Gryder

Glaslåg - 30 cm | til 30 cm onyx cookware ...

Gryder

Stegepandesæt + Gratis Kasserolle - ChefGrade

Gryder

Stegepande 28cm + Madpincet - ChefGrade

Gryder

Riskoger gryde

Henter...

Din guide til at vælge gryder i gavelandet

Det er ikke hver dag, du giver gryder eller grydesæt i gave. For typisk er gryder, kasseroller og stegepander kun noget, du overvejer, hvis du skal finde på en god gave til én som lige er flyttet hjemmefra. Eller som er flyttet ind i en ny bolig. Eller hvis folk specifikt har ønsket sig en gryde. F.eks. en af de vildt populære og enormt flotte Le Creuset gryder.

Men hvorfor ikke give gryder noget oftere?

For selv om det kan lyde som et simpelt og hurtigt valg, kræver det en lidt større indsigt i den, der skal begaves, og hans eller hendes husholdning, ”madstil” og kulinariske formåen.

Du kan nemlig få et hav af specialgryder, der kan lette kogning eller stegning af bestemte ting. Og spare masser af tid på madlavningen. Eller er uundværlige i et bestemt køkken.

Så som altid handler det om at se nærmere på den person, du gerne vil give en gryde eller et grydesæt til. Dels for at forstå deres kulinariske stil, og dels for at sikre dig, at du vælger en grydegave, der passer til deres gastronomiske niveau – eller løser deres gastronomiske udfordringer.

 

Grundlæggende gryder til ethvert dansk køkken

Som allerede nævnt er det oftest, når folk flytter hjemmefra, at du overvejer at give en grydegave.

Her vælger mange at købe et af de mange billige grydesæt, der kan fås hos mange isenkræmmere, udstyrsbutikker og kæder som Harald Nyborg og lignende. Men typisk giver kvaliteten udfordringer. Både i den praktiske brug i hverdagen – og med hvor længe gryderne holder.

Så vil du den unge det godt, kan du med fordel sammensætte dit eget grydesæt til ham eller hende af lidt mere hold- og brugbare produkter.

Sådan et grydesæt bør som minimum indeholde:

  • En lille kasserolle – Perfekt til små opgaver som at smelte smør, koge æg, eller lave en sauce.
  • En lidt større kogegryde – Undværlig til at koge pasta, større grøntsager, lave supper eller langtidskoge kød.
  • En lidt større stegegryde – Ideel til at stege kød og tilberede gryderetter. Tunge, tykbundede støbejerns fordeler varmen bedst.
  • En pande på 24 cm – En god solid pande med en tyk bund og et solidt håndtag, som hverken er for lille eller for stor til at lave mad til én person.
     

Er det muligt, så vælg kasseroller, gryder og pander fra samme producent. Eller gå efter de samme farver, designdetaljer og så videre, så der kommer en rød tråd i udseendet.

Grundlæggende gryder til et dansk køkken

 

 

Specialgryder til alle mulige formål

Men det er ikke kun, når folk flytter hjemmefra, at en gryde kan være en oplagt gaveidé. For alt for mange er enten ikke klar over, eller synes det har nogen større betydning, at anskaffe mere specielle gryder til at tilberede de madretter, de synes allerbedst om.

Men – som i alle andre af livets forhold – er der både smagsmæssige og tilberedningsmæssige fordele ved at vælge den rigtige gryde til opgaven.

Så alt efter hvad folk elsker at lave for mad, kan du finde oplagte specialgryder at give i gave som f.eks. en:

  • Suppegryde til suppeentusiasten – Typisk en stor og dyb gryde, der gør det nemt at kokkerere store mængder suppe, såsom minestrone, hønsekødssuppe kogt på en hel kylling eller forskellige former for gullasch.
  • Riskoger til riselskeren – Gør det legende let at opnå det ideelle resultat hver gang uden besvær.
  • Slow cooker til livsnyderen – Der elsker langtidsstegt mad, som står og simrer hele dagen ved lav varme – og får dine tænder til at løbe i vand, længe før maden er færdig.
  • Trykkoger til den travle kok – Sparer tid og energi ved at tilberede retter op til 70 % hurtigere end traditionelle gryder.
  • Dampgryde til den sundhedsbevidste – Bevarer næringsstoffer og smag i grøntsager, fisk og fjerkræ gennem skånsom madlavning.
  • Sautergryde til gourmetkokken – Den brede, flade bund gør denne særlige grydetype optimal til sautering af grøntsager eller hurtig stegning af kød med høj varme.
  • Le Creuset gryde til æstetikeren – Ikke kun funktionel men også en smuk tilføjelse til ethvert køkken med sit ikoniske, klassiske design og nærmest uendelige holdbarhed.

  

Hvordan vælger du den rette gryde som gave?

Når du skal vælge, hvilken gryde du skal give som gave, er det vigtigt at tage højde for modtagerens madlavningsvaner, madstil og øvrige køkkenudstyr. Som f.eks. om køkkenet er udstyret med induktionskomfur. For så skal gryderne være skabt til induktion.

Men det er ikke alt. Skal du gå målrettet og struktureret frem, kan du med fordel anvende denne lille guide til at finde den rigtige grydegave:

 

Trin 1: Hvilke madretter laver modtageren oftest

Den gryde du vælger at give i gave, skal selvfølgelig passe til den slags mad, modtageren laver mest af i sit køkken. Så find ud af, hvor meget tid han eller hun typisk bruger på madlavningen i hverdagen. Og vælg så en gryde, der passer til det, alt efter om det er:

  • Dagligdagsretter: En alsidig stege- eller sautergryde kan bruges til mange af de mest populære retter i det danske køkken.
  • Langsom madlavning: En støbejernsgryde eller en slowcooker gør det meget lettere at lave pulled pork og andre slow-cooking retter med ekstra mørt kød og møre grøntsager.
  • Hurtige måltider: Overvej en wok eller en sauterpande, der kan bruges til alt lige fra lynstegning til one pan retter.

 

Trin 2: Hvilke køkkener foretrækker modtageren?

Hvert af verdens store køkkener har deres helt egne gryder, som gør madlavningen nemmere og sikrer den rigtige smag og konsistens på de retter, du tilbereder. F.eks. anvender disse køkkener helt specielle former for koge-, stege- og frituregryder:

  • Asiatisk: En wok eller en dampgryde vil supplere folks behov for at lave autentiske retter som stir fry eller dim sum.
  • Italiensk: En stor pastagryde til at koge pasta og en dyb sauterpande til at skabe de velsmagende italienske saucer.
  • Indisk: En tung kasserolle eller en karahi vil være ideel til at lave simre- og curryretter.

 

Trin 3: Tag højde for ingrediensvalget

Tilsvarende kan forskellige former for kød og grøntsager oftest tilberedes meget mere hensigtsmæssigt og lækkert med det rigtige valg af specialgryde til f.eks.:

  • Kød og fjerkræ: En god støbejernsgryde med tyk bund vil hjælpe med at opnå perfekt stegeskorpe.
  • Grøntsager: En dampgryde er perfekt til at bevare vitaminer, smag og god konsistens i grøntsager.
  • Fisk: En grillpande eller en lav, bred støbejernsgryde er optimal til delikat stegning af fisk.

 

Trin 4: Materialevalg

Vi har allerede været lidt inde på grydernes materialer. For der er stor forskel på, hvor gode de forskellige materialetyper er til at holde på og fordele varmen. Samt hvor nemme de er at rengøre og vedligeholde.

Typisk er gryder produceret af:

  • Støbejern: Er perfekt til stegning og langsom simring, fordi støbejernet holder godt på varmen og fordeler den jævnt. Støbejernsgryder kræver dog lidt vedligeholdelse i form af indsmøring i madolie efter brug for at undgå, at grydens overflade ruster mellem hver gang, den bliver brugt.
  • Rustfrit stål: Giver en let og meget holdbar gryde, der er nem at vedligeholde. Den er god til alle typer madlavning, især til at sautere og stege ved høj varme. Men holder og fordeler ikke varmen nær så effektivt som en gryde i støbejern. Gryder i rustfrit stål kan tåle opvaskemaskine, hvilket gør rengøringen meget nemmere.
  • Kobber: Er en fremragende varmeleder, der giver hurtig varme og hurtig afgiver varmen igen. Det giver præcis temperaturkontrol, hvorfor mange seriøse kokke værdsætter kobbergryder, fordi de giver større præcision i madlavningen. Ulempen er, at de kræver mere vedligeholdelse for at bevare det skinnende ydre.
  • Aluminium: Er kendt for sin fremragende varmeledningsevne og hurtige og jævne opvarmning. Det er ideelt for retter, der kræver præcis temperaturkontrol. Gryderne er lette og nemme at håndtere, hvilket gør dem populære i travle køkkener. Dog kan aluminium reagere med sure fødevarer, hvilket kan påvirke både madens smag og farve. Derfor har mange aluminiumsgryder belægning for at forhindre direkte kontakt mellem maden og metallet. Aluminiumsgryder er generelt billigere end andre gryder af støbejern og kobber. Men kræver forsigtighed for at undgå ridser i belægningen.
  • Gryder og pander med non-stick belægning: Non-stick er en belægning, de typisk lægges på stegegryder og pander i rustfrit stål. Belægningen gør, at maden ikke nær så nemt sætter sig fast under stegningen. Derfor kan du bruge mindre fedtstof. Det gør gryder og paner med non-stick belægning ideelt til madlavning med lavt fedtstofindhold. Og giver en nem rengøring. Ulempen er, at du skal være forsigtig med at bruge metalpaletter og andre metalredskaber til madlavning, der kan lave ridser i belægningen. Desuden kan der være sundhedsrisici selv ved nyere non-stick belægninger, hvis de kommer over en temperatur på 260 °C under tilberedningen af maden.

 

Trin 5: Valg af grydetype

Udover materialevalget er grydetypen også en parameter, du kan justere på. For selv om en gryde er et forholdsvist simpelt køkkenredskab, som i praksis bare er en beholder, du kan opvarme mad i, findes der flere forskellige specialudgaver. F.eks.

  • Trykkoger: Vi har tidligere nævnt trykkogere. De reducerer madlavningstiden betydeligt ved at holde på dampen, så indholdet tilberedes under tryk. Det hæver kogepunktet, så maden tilberedes hurtigere. Det betyder at maden hurtigere bliver færdig, samtidig med at du sparer på energien, fordi du undgår varmetab under tilberedningen.
  • Wok: Designet til hurtig madlavning ved høj varme. En wok er et must-have for asiatiske madelskere, fordi den bruges utroligt meget i det asiatiske køkken. De fleste anser en wok for at være en pande. Men de høje sider på wokken gør, at den også kan bruges som en form for gryde, hvorfor du tit kan tilberede et helt måltid i wokken. Start med at lynstege kød og grøntsager ved høj varme – og tilsæt så ingredienser til at lave en sovs til retten.
  • Dutch Oven: En ”Dutch Oven” er den engelske betegnelse for en tung, tykbundet gryde typisk lavet af støbejern, som nogle gange er blevet belagt med emalje for at forhindre rust og lette rengøringen. Dens design er simpelt, men utroligt effektivt til en bred vifte af madlavningsmetoder, hvilket gør den til en uundværlig del af ethvert køkken. Den bruges typisk til at stege, simre, brase og koge mad i. Men kan f.eks. også bruges til at bage brød i – enten på komfuret, i ovnen eller over åben ild. Endelig kan den også bruges til at servere maden i.

Trykkoger og wok

 

Trin 6: Hvilket komfur skal gryderne bruges på?

Det er også vigtigt at vide, hvilken type komfur modtageren har. For det er ikke alle gryder, der duer til alle typer komfurer. F.eks. skal du være særligt opmærksom på gryder til:

  • Induktionskomfurer: Som allerede nævnt skal du købe særlige gryder til brug på induktionskomfurer. For gryden skal nemlig være magnetisk, for at den kan blive varm.
  • Gaskomfurer: Gaskomfurer opvarmer meget hurtigt ved hjælp af en direkte flamme på gryden. Derfor er det vigtigt at vælge gryder og pander, der fordeler varmen jævnt. Her er materialer som kobber, aluminium og støbejern ganske fremragende.

 

Trin 7: Låg og håndtag

De færreste kan forestille sig en gryde uden låg og håndtag. Her er der oftest flere forskellige valgmuligheder, som du bør tage med i overvejelserne:

  • Låg: F.eks. giver et glaslåg mulighed for at holde øje med maden uden at løfte låget. Men metallåg holder bedre på varme og fugtighed.
  • Håndtag: Sørg for, at håndtagene er varmeresistente og sikre at gribe om, selv når gyderne er tunge. Håndtag, der ikke bliver varme, giver en sikrere brugeroplevelse. Til gengæld tåler de sjældent at blive sat i ovnen. Så har du brug for en gryde, der kan gå i ovnen, er det nødvendigt, at gryden har metalhåndtag. Og du altid bruger grydelapper.

 

Trin 8: Andre steder du kan få inspiration til det rigtige valg af grydegave

Ved du en lille smule om, hvilke former for mad, hvilke køkkener og hvilke ingredienser folk tilbereder mest af i deres køkken, kan du oftest også finde inspiration til grydevalget i:

  • Madblogs og kogebøger – Udforsk populære madblogs og kogebøger for at se, hvilke typer gryder professionelle kokke og madentusiaster anbefaler til forskellige retter.
  • Produktanmeldelser – Læs anmeldelser på specialiserede køkkenudstyrswebshops. Her kan du oftest finde både brugernes og eksperternes mening om forskellige grydetyper.
  • Fysiske butikker – Besøg køkkenudstyrsbutikker og isenkræmmere, hvor du kan få en mere håndgribelig fornemmelse for gryderne, og ofte også kan få god rådgivning fra ekspedienterne.
  • Madlavningskurser – Tilmeld dig et madlavningskursus eller en workshop i det køkken, du skal købe gryder til, og få førstehåndsviden om, hvordan de forskellige gryder bruges i madlavningen. Og måske endda prøve dem af selv.
  • Sociale Medier – Følg kendte kokke og madentusiaster på platforme som Instagram og YouTube, hvor de ofte deler deres præferencer og anbefalinger til køkkenudstyr som f.eks. gryder og pander.

 

Overraskende måder at give gryder i gave på

Nu burde du have et meget mere solidt fundament for at vælge den perfekte gryde eller et grydesæt til en grydegave. Husk at overveje både funktion og stil, så din gave ikke kun bliver nyttig, men også et smukt element i modtagerens køkken.

Næste skridt er, hvordan du giver den gryde eller det grydesæt i gave, som du har valgt. For hvem siger, at du bare skal komme med en traditionel pakke, når der nu findes så mange andre måder at give gryder på – og der jo f.eks. kan komme noget i den gryde, du giver.

Overvej f.eks.:

  • Tema-indpakning: Pak gryden ind på en måde, der afspejler den type madlavning, den er købt til. For eksempel, hvis det er en wok, kan du pakke den ind i stof, der ligner en kimono eller bruge asiatisk-inspireret gavepapir. Du kan også binde et par spisepinde eller en lille kinesisk te-potte til gavebåndet for at fuldende temaet.
  • Personlig gryde: Hvis budgettet tillader det, kan du få gryden indgraveret med en personlig besked, modtagerens navn eller en speciel dato. Dette giver gaven et personligt præg, der viser ekstra omtanke og forberedelse.
  • Luksuriøs Indpakning: Overræk gryden ind i en flot stofpose eller brug luksuriøst, tykt papir og pynt med ægte blomster eller håndtegnede dekorationer for at gøre indpakningen lidt ud over det sædvanlige.
  • Madlavningssæt: Skab et komplet madlavningssæt ved at placere ingredienserne til en særlig ret nede i gryden. Hvis det er en stegegryde, kan du inkludere alt, hvad modtageren behøver for at lave en perfekt gryderet, som for eksempel krydderier, en opskriftsbog og måske endda et køkkenforklæde.
  • Overraskelse inden i: Ud over at fylde gryden med ingredienser, kan du også skjule en anden gave indeni. Det kunne være en invitation til et madlavningskursus, et gavekort til en køkkenbutik, eller måske en billet til et gourmetmåltid eller en madmesse.
  • Brug gryden som gavekurv: Endelig kan du – hvis gryden er stor nok – bruge gryden som gavekurv. F.eks. ved at fylde den med et righoldigt udvalg af ingredienser til et bestemt køkken. Eller med andre redskaber og nyttige ting til køkkenet.

 

Er du klar til at finde den rigtige gryde i gavelandet?

At give en velvalgt gryde i gave kan blive en daglig glæde i køkkenet for den, som modtager grydegaven. Med denne guide er du godt på vej til at vælge den perfekte gryde, der passer både til behov og interesser. Så uanset om din gave skal inspirere til nye kulinariske udfoldelser eller blot gøre madlavningen lettere, så har du nu den nødvendige viden til at træffe det rigtige valg.

Har du brug for overblik over dine valgmuligheder? Eller vil du bare være sikker på at købe gryden i en webshop, du kan stole på – og som du ved, har god kundeservice og hurtig levering?

Så tjek de mange flotte gryder ud i gaveoversigten øverst på siden, og bestil online med det samme.